Ziekten en plagen

Ziekten en plagen in bomen en ander groen zijn een natuurlijke gebeurtenis. We laten de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De gemeente bestrijdt ziekten en plagen wel als deze gezondheidsrisico’s of andere risico’s voor de omgeving geven. Ook bij ziekten waar bomen dood aan gaan grijpt de gemeente in. Hieronder leest u meer over de meest voorkomende ziekten en plagen: hoe u deze kunt herkennen, wat we hieraan doen en welke plaatsen al bekend zijn bij de gemeente.

Iepziekte

Elk voorjaar, als de temperaturen stijgen, zien we iepen ziek worden door de iepziekte. Dit is een schimmelinfectie die door de iepenspintkever wordt verspreid. Een zieke iep kan niet meer behandeld worden en gaat snel dood. Omdat de iepziekte zeer besmettelijk is, moet de zieke boom zo snel mogelijk worden verwijderd. Voor meer informatie klik op de kaart.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt vooral voor in de periode mei tot en met juli. Ook in Rijswijk zit de eikenprocessierups in veel eiken. Het beestje kan vervelende klachten veroorzaken. Denk hierbij aan flinke jeuk, huidirritaties en zelfs ademhalingsproblemen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren. Voor meer informatie klik op de kaart.

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog die bloeit met witte bloemen. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst en komt vooral voor langs sloten, wegen en treinrails. De plant kan veel overlast veroorzaken. Deze plant zorgt ervoor dat plantensoorten die hier horen weggaan en heeft stoffen die bij mensen erge brandwonden kunnen veroorzaken. Daarom bestrijden we deze soort actief. Voor meer informatie klik op de kaart.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een plant die veel overlast kan veroorzaken. Hij groeit heel snel en zorgt ervoor dat andere planten in de tuin verdwijnen. De wortels groeien in kieren, scheuren en holle ruimtes en kunnen zo schade veroorzaken aan uw woning, schuur of terras. Daarom bestrijden we deze plant actief. Vanwege de snelle verspreiding is het belangrijk dat ook u als inwoner of ondernemer meewerkt aan de bestrijding van de plant. Voor meer informatie klik op de kaart.