Rijbewijs, paspoort en identiteitskaart

U vraagt een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Verwijzing

Paspoort

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. 

Kinderen tot 18 jaar hebben toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig om een identiteitskaart aan te vragen. Neem het ingevulde toestemmingsformulier mee naar de afspraak.

Zowel het kind als de gezaghebbende ouder (met geldig identiteitsbewijs) moet aanwezig zijn bij de afspraak voor het aanvragen en afhalen van de identiteitskaart.

Wilt u een paspoort aanvragen of verlengen, voor uzelf of voor uw kind? U moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen. Dit geldt ook voor (jonge) kinderen. Na vijf werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

Duurt dit te lang? Dan kunt u een paspoort met spoed aanvragen. Na twee werkdagen is het mogelijk om uw reisdocument af te halen.

Als u vaak naar het buitenland reist kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort heeft 66 pagina‚Äôs in plaats van 34. 

Meer informatie

Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. 

Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig om een identiteitskaart aan te vragen. Neem het ingevulde toestemmingsformulier mee naar de afspraak.

Zowel het kind als de gezaghebbende ouder (met geldig identiteitsbewijs) moet aanwezig zijn bij de afspraak voor het aanvragen en afhalen van de identiteitskaart.

Meer informatie

Rijbewijs

Vraag uw rijbewijs bij de gemeente aan, als:

  • U voor het eerst geslaagd bent.
  • U geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
  • Uw rijbevoegdheid ingeperkt is.
  • Uw rijbewijs beschadigd is.
  • U uw rijbewijs wilt omwisselen (buitenlands of militair rijbewijs).

Wilt u uw rijbewijs verlengen

Wilt u afrijden voor een rijbewijs C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE? Of bent u 75 jaar of ouder? Dan heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

Meer informatie

Gestolen, verloren of kwijt?

  • Gaat het om uw paspoort of identiteitsbewijs? Geef dit door aan de gemeente, aangifte doen bij de politie is niet nodig. Om identiteitsfraude te voorkomen, legt u een verklaring van vermissing bij de gemeente af. Wij noteren het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk aangifte van vermissing doet. Bel daarom spoedig met het Rijswijks Contact Centrum via telefoonnummer 14 070 (optie 4). Er wordt dan een spoedafspraak voor u ingepland.
  • Gaat het om uw rijbewijs? Geef dit dan door aan de gemeente. U vult een formulier in waarin u verklaart dat u uw rijbewijs kwijt bent. Hiermee wordt uw oude rijbewijs ongeldig en voorkomt u dat deze gebruikt wordt voor identiteitsfraude. Als u uw rijbewijs als verloren heeft opgegeven, kunt u het niet meer gebruiken als u het terugvindt. Lever uw teruggevonden rijbewijs in bij de gemeente.