Rijbewijs verloren of gestolen

Algemeen

Vraag een nieuw rijbewijs aan als uw oude rijbewijs kwijt of gestolen is. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Omschrijving

U vult bij de gemeente een formulier in waarin u verklaart dat u uw rijbewijs kwijt bent. Hiermee wordt uw oude rijbewijs ongeldig en voorkomt u dat deze gebruikt wordt voor identiteitsfraude. 

U moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen uw rijbewijs. Of als u bijvoorbeeld letsel heeft overgehouden aan de overval. 

Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig. Behalve als u medisch gekeurd moet worden. U krijgt zo nodig een vervangend rijbewijs dat even lang geldig is als uw verloren of gestolen rijbewijs.

Als u uw rijbewijs als verloren heeft opgegeven, kunt u het niet meer gebruiken als u het terugvindt. Lever uw teruggevonden rijbewijs in bij de gemeente.

Aanvragen

U komt langs bij de Publieksbalies. Dit kan met of zonder afspraak. Wij raden u aan om een afspraak te maken. U bent dan sneller aan de beurt en hoeft niet te wachten. Komt u zonder afspraak langs? Houdt er dan rekening mee dat u mogelijk lang moet wachten.

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk aangifte van vermissing doet. Bel daarom spoedig met ons Klant Contact Center via telefoonnummer 14 070 (optie 4). Er wordt dan een spoedafspraak voor u ingepland.

U betaalt uw nieuwe rijbewijs bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt

Hoe lang gaat het duren?

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Kosten

Een rijbewijs kost € 48,15.

Wilt u met spoed een rijbewijs aanvragen? Dan betaalt u € 82,25.

(Tarieven 2023)

U kunt bij de balie alleen pinnen. Kunt u niet pinnen, bel dan 14070 (optie 4).

.

Contact

Maak online een afspraak.

U vraagt het nieuwe rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Is uw rijbewijs verloren of gestolen in het buitenland? En heeft u daar een vraag over? Bel of twitter dan met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wet en regelgeving