Afval

Algemeen

Elk huishouden produceert afval. Dit noemen we huishoudelijk afval. In opdracht van de gemeente, zamelt Regionaal Reinigingsbedrijf Avalex dit in. Veel afval is opnieuw te gebruiken. Daarbij kunt u denken aan groente-, fruit- en tuinafval (GFT), glas en oud papier en plastic, metaal en drinkpakken (PMD). Verder is er afval dat u apart moet inzamelen, omdat het schadelijk is voor het milieu. Dit zijn bijvoorbeeld batterijen, verfresten en afgewerkte olie.

Afval opnieuw gebruiken

In Rijswijk willen we afval goed scheiden. Waardevolle grondstoffen kunnen dan opnieuw gebruikt worden en daardoor is er minder restafval. Van de ingezamelde grondstoffen kunnen nieuwe producten gemaakt worden.

Extra maatregelen afval scheiden 

Iedere wijk in Rijswijk is anders en vraagt een passende oplossing om afval goed te kunnen scheiden. Vanaf 23 juni 2023 is Avalex, in opdracht van de gemeente, gestart met een actie om in 10 buurten afval nog beter te kunnen scheiden. Het gaat om de buurten: de Presidentenbuurt, de Strijp, de Huis te Landelaan, Rembrandtkwartier, een deel van de Bomenbuurt, de Ministerbuurt, Overvoorde, Te Werve, Welgelegen en de Kleurenbuurt. Dit heeft geleid tot veel klachten en vragen bij deze bewoners. Er is een motie aangenomen door de gemeenteraad om alle activiteiten die hiermee te maken hebben te stoppen. Daarom zijn we nu gestopt en gaan we na de zomer met deze bewoners in gesprek. Voor bewoners in de rest van Rijswijk verandert er op dit moment niets.

Waar kunt u uw afval kwijt?

  • Heeft u een container aan huis? Deze kunt u gewoon blijven gebruiken. In de Avalex kalender kunt u zien wanneer welke container geleegd wordt.
  • Wilt u gebruik maken van ondergrondse containers? Op de plattegrond van Avalex ziet u waar in uw buurt u welke ondergrondse containers kunt vinden.

Tips over afval scheiden

Wat mag in welke bak? De afvalscheidingswijzer wijst u voor alles de goede afvalbak. 

 

Heeft u vragen?

In de afgelopen weken zijn er veel vragen bij ons binnengekomen over dit onderwerp. Veel daarvan gingen over hetzelfde, daarom hebben wij ervoor gekozen de vragen zoveel mogelijk samen te voegen en te beantwoorden:

Veel gestelde vragen en antwoorden

In Rijswijk wordt afval zoveel mogelijk gescheiden ingezameld, zodat waardevolle grondstoffen makkelijker opnieuw gebruikt kunnen worden. Onze gemeenteraad heeft samen met Avalex gekeken welke systemen hier het beste bij passen: verschillende containers aan huis, om goed en makkelijk te kunnen scheiden en ondergrondse restafval containers, voor afval dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Deze aanpak voeren we wijk voor wijk in. Veel inwoners in Rijswijk scheiden hun afval al op deze manier en een deel nog niet of maar gedeeltelijk. 

Ja, u kunt uw restafval container aan huis gebruiken. In de Avalex kalender kunt u zien wanneer welke container geleegd wordt. Komt op basis van uw postcode en huisnummer uw container niet voor in de Avalex kalender? Dan kunt u een van de ondergrondse containers in de buurt gebruiken voor uw restafval. 

U zou een paars/roze deksel krijgen voor op uw restafval container aan huis. Deze zou dan gebruikt worden voor pmd afval in plaats van restafval. Dat kon bij u helaas niet meer doorgaan, omdat wij de werkzaamheden vroegtijdig hebben moeten stoppen. Op dit moment is het niet mogelijk om uw restafval in de container aan huis aan te bieden. Totdat duidelijk is of en wanneer de werkzaamheden hervat kunnen worden, vragen wij u de container aan huis te houden. U kunt de ondergrondse containers in de buurt gebruiken voor uw restafval. Als u papier en GFT minicontainers heeft, dan kunt u die nog wel aanbieden. In de Avalex kalender kunt u zien wanneer welke container geleegd wordt.

Dat klopt. We zijn gestopt met het uitdelen van nieuwe containers. U kunt de ondergrondse containers in de buurt gebruiken of de containers aan huis die u wel hebt om uw afval gescheiden aan te bieden.  

Dat kan. Op de plattegrond van Avalex ziet u waar deze staan bij u in de buurt.

Dat kan. Op de plattegrond van Avalex ziet u waar deze staan bij u in de buurt.

Op dit moment is dat helaas niet mogelijk.

U kunt een nieuwe Avalexpas alleen aanvragen via de website van Avalex: Avalexpas aanvragen of via de Avalex App. 

Als het u niet lukt om via internet een Avalexpas aan te vragen, kunnen de volgende instanties u hiermee helpen: Welzijn Rijswijk (telefoonnummer: 070-7579200) of het digicafé in de bibliotheek (telefoonnummer: 070-2400250)

Helaas is er geen papieren kalender beschikbaar. U kunt de kalender via de Avalex App en op de website van Avalex vinden: www.avalex.nl. Kunt u de kalender niet vinden of uitprinten? Dan kunnen de volgende instanties u hiermee helpen: Welzijn Rijswijk (telefoonnummer: 070-7579200) of het digicafé in de bibliotheek (telefoonnummer: 070-2400250)

Staat uw vraag en antwoord er niet tussen? 

U kunt telefonisch contact opnemen via 14070, bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. 

Meer informatie

verwijzingen