Identiteitskaart aanvragen

Algemeen

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Deze moet u bijvoorbeeld aan de politie laten zien als die daarom vraagt. Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Dan kunt u terecht bij de gemeente.

Omschrijving

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Wilt u meer weten over reizen met uw identiteitskaart? Of over de identificatieplicht? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.
Toestemmingsformulier reisdocument kind.

Inloggen met uw identiteitskaart

Vraagt u vanaf 4 januari 2021 een nieuwe identiteitskaart aan? Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Meer informatie vindt u op DigiD.nl.

Aanvragen

U komt langs bij de Publieksbalies. Dit kan met of zonder afspraak. Wij raden u aan om een afspraak te maken. U bent dan sneller aan de beurt en hoeft niet te wachten. Komt u zonder afspraak langs? Houdt er dan rekening mee dat u mogelijk lang moet wachten.

U kunt uiterlijk een uur voor sluitingstijd binnenlopen. Zo weten we zeker dat we alle bezoekers van de publieksbalies voor sluitingstijd goed kunnen helpen.

Maandag

9.00 tot 12.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 11.00 uur binnenlopen)

Dinsdag

9.00 tot 17.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 16.00 uur binnenlopen)

Woensdag

9.00 tot 17.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 16.00 uur binnenlopen)

Donderdag

9.00 tot 20.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 19.00 uur binnenlopen) *

Vrijdag

9.00 tot 12.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 11.00 uur binnenlopen)

U moet het volgende meenemen bij een aanvraag:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. 
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan alle richtlijnen (let op niet ouder dan 6 maanden).
 • Is uw identiteitsbewijs vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Uw pinpas, omdat u aan de balie alleen kunt pinnen. U moet uw identiteitskaart namelijk betalen bij de aanvraag. Kunt u niet pinnen, bel dan 14 070 ( optie 4).

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig om een identiteitskaart aan te vragen. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn. De gezaghebbende ouder(s) moeten een origineel en geldig identiteitsbewijs meenemen. Let op: het kind moet ook aanwezig zijn bij het afhalen van de ID-kaart.

Ook kunnen de gezaghebbende ouder(s) schriftelijke toestemming (zie bij kopje 'Formulieren') geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de originele en geldige identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.
Toestemmingsformulier reisdocument kind.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude?

 • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
 • Laat de politie een proces-verbaal opmaken.
 • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verhaal mee.
 • De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het Basisregister Reisdocumenten.

Laten bezorgen van uw reisdocument

U kunt uw paspoort of ID-kaart laten bezorgen. Dat kan alle werkdagen en ook ’s avonds en op zaterdag. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. U maakt de keuze voor het laten bezorgen bij de aanvraag van het paspoort of de ID-kaart. Deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. Voor de bezorging betaalt u bezorgkosten.

Bezorger

Het reisdocument wordt bezorgd door het bedrijf Dynasure. Voor het maken van een bezorgafspraak neemt Dynasure contact met u op, per e-mail of telefoon. 

Voor wie is bezorging niet mogelijk?

In de volgende gevallen kan uw reisdocument niet bij u bezorgd worden. U moet dan uw nieuwe reisdocument ophalen bij de gemeente als:

 • u ingeschreven staat op een briefadres;
 • uw reisdocument in vijf jaar tijd meer dan drie keer als vermist heeft opgegeven;
 • u een spoedaanvraag wilt doen;
 • u uw huidige reisdocument kwijt bent geraakt tussen de aanvraag en de bezorging;
 • uw adres in onderzoek staat bij de gemeente, dan betekent dit dat niet duidelijk is op welk adres u woont. In dit geval kunt u géén reisdocument aanvragen. U moet eerst uw inschrijving regelen voordat u een reisdocument kunt aanvragen.

Aanpak

Zo kunt u uw paspoort en/of ID-kaart laten bezorgen:

 • bij de aanvraag kiest u voor het laten bezorgen. U kunt uw keuze later niet meer wijzigen;
 • als uw paspoort of ID-kaart klaar is, krijgt u van het bedrijf Dynasure bericht dat u een bezorgafspraak kunt maken;
 • u maakt online of telefonisch een bezorgafspraak;
 • uw paspoort of ID-kaart wordt bezorgd door het bedrijf Dynasure.

Termijn

Het nieuwe reisdocument wordt bij u bezorgd binnen ongeveer vijf werkdagen na aanvraag.

Meenemen

U wordt verzocht om uw e-mailadres of telefoonnummer op te geven. Dit is nodig voor de bezorging door Dynasure en wordt alleen daarvoor gebruikt.

Contact

Voor meer informatie en/of vragen over bezorgingen en wijzigen van afspraak is Dynasure te bereiken via:

 • Telefoon: 0348 462 873 (Ma-Vrij 08:00-20:00 en Za 08:00-18:00)
 • E-mail: klantenservice@dynasure.eu

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Hoelang gaat het duren?

Na vijf werkdagen is het mogelijk om uw identiteitskaart zonder afspraak op te halen. U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op. Het is niet mogelijk iemand hiervoor te machtigen. Komt u op de zesde werkdag? Dan bent u welkom vanaf 10.30 uur. Kinderen moeten altijd mee bij het afhalen.
Bekijk onze openingstijden.

Duurt vijf werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het document na twee werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag. Vraagt u het reisdocument na 14.00 uur aan, dan is het document na drie werkdagen klaar.

U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Kosten

 De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80
 • eventuele bezorgkosten per reisdocument: € 18,00

U kunt aan de balie alleen pinnen. Kunt u niet pinnen, bel dan 14 070 ( optie 4).

Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 57,00.

Let op

De spoedprocedure is niet altijd mogelijk.

(Tarieven 2024)

Contact

Maak online een afspraak.

U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.