Rijswijk schakelt over

Algemeen

De komende jaren schakelt Rijswijk over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen. Dit doen we stap voor stap én samen.

Transitievisie Warmte

De gemeente Rijswijk schakelt over naar duurzame energie. Onderdeel hiervan is het aardgasvrij verwarmen van woningen en andere gebouwen. De gemeente heeft in de 'Transitievisie Warmte' de eerste contouren geschetst over hoe woningen en gebouwen het beste aardgasvrij zijn te verwarmen. In deze visie geven we aan welke alternatieve warmte opties er op dit moment zijn en wat de mogelijkheden per wijk zijn. 

Wat betekent de warmtetransitie voor u?

Kijk op www.aardgasvrij.regionaalenergieloket.nl/rijswijk wat dit voor uw buurt betekent en hoe u uw huis hier op voor kunt bereiden. Hier hoeft u alleen uw adres in te vullen en ziet u wanneer uw buurt aan de beurt is.  Ook wordt er aangegeven welke warmteoplossing de voorkeur heeft. Deze voorkeursoplossing heeft de laagste maatschappelijke kosten voor de hele buurt. Daarnaast kunt u daar lezen wat u alvast kunt doen om uw eigen woning/gebouw of bedrijfspand voor te bereiden op een duurzame toekomst. Kom erachter welke maatregel slim is voor uw woning of bedrijfspand

Verdiepingsvragen

Is uw woning onderdeel van een VvE? En wilt u met energiebesparende maatregelen aan de slag? Dan kunt u samen met de VvE de gezamenlijke delen van het pand verduurzamen. Een duurzaam pand brengt voor u als bewoner van een VvE veel voordelen met zich mee. Door samen met de VvE energiebesparende maatregelen te nemen krijgt u meer comfort in huis en een lagere energierekening. Daarnaast maakt u samen het pand toekomstbestendig en bereid u zich voor op een aardgasvrije toekomst. We leggen u in zes stappen uit hoe u met uw VvE duurzame en energiebesparende maatregelen kunt laten uitvoeren.

Er zijn verschillende maatregelen waarmee u uw woning energiezuinig kunt maken. Dat wil zeggen dat er minder gas of elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen. Goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Er zijn grote en kleine maatregelen. Wij verdelen de grote maatregelen in vier categorieën: isoleren, ventileren, opwekken en verwarmen. Bekijk alle tips, maatregelen en stappen die u kunt treffen in uw woning.

Neem dan een kijkje bij het zakelijke energieloket. Met dit energieloket helpen wij u graag bij het verduurzamen van uw bedrijfspand. U vindt hier interessante, energiebesparende maatregelen voor uw sector en informatie over subsidies, financieringsmogelijkheden en wet-en regelgeving. Per thema vindt u een overzicht van de partijen waar u terecht kunt voor maatwerkadvies of ondersteuning bij de uitvoering.

Zorgen over de energiekosten

De stijgende energieprijzen maken alles duurder. Hierdoor kunt u meer geldzorgen krijgen. Maakt u zich zorgen over uw energierekening of heeft u meer moeite om rond te komen?

verwijzing

Zo schakelt Rijswijk over

Blijf via de digitale nieuwsbrief van Rijswijk Schakelt Over op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Klik hier om u aan te melden, dan ontvangt u automatisch de nieuwsbrief per mail. Hieronder leest en ziet u de verhalen van Rijswijkers die al een stap hebben gezet in het overschakelen naar een duurzame toekomst.
 

Ervaringen

 • Doe mee aan de inkoopactie voor zonnepanelen

  Wilt u uw eigen stroom opwekken? Doe mee aan onze speciale inkoopactie voor zonnepanelen! Door zelf groene stroom op te wekken draagt u bij aan een duurzame toekomst, en kunt u flink besparen op uw energierekening. Wij helpen u graag op weg. Samen met het Regionaal Energieloket organiseren we een centrale inkoopactie voor zonnepanelen. Zo kunt u snel, eenvoudig én tegen een scherpe prijs uw eigen zonne-energie gaan opwekken.

 • Energieambassadeurs hielpen 1550 Rijswijkers met energie besparen

  Tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen, advies geven over zuinig stoken en goed ventileren: de energieambassadeurs van Just For You hebben de afgelopen maanden 1550 woningen met lage energielabels onder handen genomen. Ze werden op pad gestuurd door gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes om te voorkomen dat Rijswijkers in de problemen komen door de hoge energiekosten.

 • VvE Marshallplein verduurzaamt op unieke manier

  Het kost veel VvE’s van oudere woningen heel wat hoofdbrekens: hoe kom je van het gas af, hoe verduurzaam je zonder duizenden euro’s eigen geld op de bank en hoe zorg je dat de maandlasten beheersbaar blijven? Een grote VvE met 100 woningen uit de jaren zeventig aan het Rijswijkse Marshallplein vond een oplossing. “Ons complex is straks energieneutraal zonder dat wij veel extra per maand betalen. Afhankelijk van de grootte van de woning kan het oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand, maar ten opzichte van de miljoeneninvestering en de bestaande Vve-bijdrage is dat een relatief laag bedrag.”

 • Praktische tips van energieambassadeurs van Just for You

  Om te voorkomen dat Rijswijkers in de problemen komen door de hoge energiekosten, sturen gemeente Rijswijk en de corporaties Rijswijk Wonen en Vidomes energieambassadeurs van Just for You langs de deuren. Deze energieambassadeurs geven de bewoners direct praktische tips om hun energieverbruik te verlagen. Ook brengen ze direct kleine maatregelen aan. Een van die energieambassadeurs is de Haagse Naïl Taal, eerstejaars student Social Work aan de Haagse Hogeschool.

 • VVE Meerzicht II schakelt over

  Een Vereniging van Eigenaren verduurzamen? Het lijkt ingewikkeld en duur, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. VvE bestuurder Peter van Rijn zag kansen voor het verduurzamen van het appartementencomplex Meerzicht II. Dankzij de toekenning van de ELENA subsidie heeft hij straks een heldere strategie en kunnen ze in 2022 concreet aan de slag.

 • Redhead Technology: Duurzaam ondernemen is dé toekomst

  Rijswijk schakelt de komende jaren over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen. Dit doen we stap voor stap én samen. Ook samen met onze ondernemers. Duurzaam ondernemen is dé toekomst: niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de business. Hoe gaat ondernemend Rijswijk hier mee om?

 • Marion van Lierop: "Er kan meer dan je denkt!"

  Marion van Lierop verhuisde 3 jaar geleden met haar man, twee kinderen en de hond van Voorburg naar een eigen huis in de Rijswijkse Bomenbuurt. Daar genieten ze van een ongedwongen sfeer, behulpzame buren en meer groen. Duurzaam wonen is voor haar vooral experimenteren en uitproberen. Wat kun je zelf doen en welke beetjes helpen? In en om het huis kan vaak meer dan je denkt.

 • Verduurzaming Jolandaflat

  Woningcorporatie Vidomes maakt 90 Rijswijkse seniorenwoningen in de Jolandaflat aan de Louis Davidsstraat klaar voor de toekomst. Huurster Suzan Lagrand vertelt hoe ze uitkijkt naar haar nieuwe, energiezuinige woning.

 • Rijswijkse groene golfclub met GEO duurzaamheidscertificaat

  Rijswijk schakelt de komende jaren over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen.Dit doen we stap voor stap én samen. Ook samen met onze ondernemers. Duurzaam ondernemen is dé toekomst: goed voor het milieu én voor de business. Maar hoe gaat ondernemend Rijswijk hier mee om?

Adviesraad Energietransitie

De gemeente Rijswijk heeft een adviesraad Energietransitie. Deze bestaat uit mensen die wonen of werken in Rijswijk en het gemeentebestuur willen helpen bij de opgave om woningen, bedrijven en andere panden klaar te maken voor een duurzame toekomst. De adviesraad Energietransitie komt 10 keer per jaar bij elkaar en geeft het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies over de beleidsplannen op het gebied van de energietransitie. Zo heeft de Adviesraad het afgelopen jaar bijvoorbeeld geadviseerd over de Transitievisie Warmte en de communicatie aanpak.