Vragen over parkeren voor inwoners en parkeervergunningen
Veelgestelde vragen parkeren voor inwoners
-
De gemeente helpt u graag om uw aanvraag digitaal te doen. U kunt hiervoor contact opnemen met parkeerloket op telefoonnummer 14 070 (optie 4). Let op: Voor het digitaal aanvragen van een parkeervergunning heeft u DigiD nodig (DigiD aanvragen).
U kunt uw parkeervergunning ook aanvragen bij de parkeerbalie in het stadhuis. U moet hiervoor wel een afspraak maken. Maak gemakkelijk en snel online een afspraak of neem contact op met het parkeerloket.
-
Bent u het niet eens met een besluit over uw parkeervergunning, dan kunt u bezwaar maken. Stuur uw bezwaarschift naar parkeren@rijswijk.nl. U kunt ook een bezwaarschrift indienen met uw Digid.
Om het bezwaar in behandeling te kunnen nemen, zijn de volgende gegevens nodig:
- uw naam en adres
- de datum van het besluit
- de datum waarop u bezwaar maakt
- een omschrijving en de reden van uw bezwaar
- uw handtekening
Bekijk wat u moet doen als u een naheffing of boete heeft ontvangen?
-
U regelt dit het snelst via het digitaal parkeerloket met uw DigiD. U kunt ook langskomen bij de publieksbalie in het stadhuis. Maak hiervoor eerst een afspraak via het Rijswijks Contact Centrum. U kiest zelf de datum voor het beëindigen van uw vergunning. Dit kunnen alleen data in de toekomst zijn.
Gaat u verhuizen? Dan beëindigt de gemeente Rijswijk uw vergunning automatisch. Dit geldt ook bij overlijden. De bezoekersvergunning kan niet digitaal opgezegd worden. Hiervoor dient u altijd contact op te nemen met het Rijswijks Contact Center of langs te komen op het stadhuis.
Zegt u de parkeervergunning eerder op, dan wanneer uw vergunning verloopt? U ontvangt dan restitutie voor de resterende, volledige kalendermaanden van het jaar. Bekijk de tabellen om te zien per wanneer de parkeervergunning ongeldig wordt na opzegging.
-
Hulp nodig bij de aanvraag? Of heeft u geen computer en kan iemand in uw omgeving u niet helpen? Dan kunt u de parkeervergunning aanvragen bij de publieksbalie in het stadhuis. U moet hiervoor een afspraak maken. Maak eenvoudig online een afspraak of bel ons Rijswijks Contact Centrum op telefoonnummer 14070 (optie 4).
-
Per adres kunt u maximaal drie parkeervergunningen aanvragen.
-
In het Digitaal Parkeerloket kunt u de codes terugvinden. Log in en klik op de naam van de vergunning onder ‘Producten’. Open daarna het tabblad ‘Documenten’. Hier vindt u de brief terug waarin uw meldnummer en pincode staan.
In het Digitaal Parkeerloket kunt u ook uw pincode wijzigen.
-
Het is niet mogelijk een parkeervergunning aan te vragen voor partners die niet in Rijswijk wonen. Het landelijk autogebruik neemt toe, terwijl de parkeerruimte in Rijswijk beperkt is. Daarom is de parkeervergunning alleen beschikbaar voor bewoners.
U kunt voor uw partner gebruik maken van de parkeermogelijkheden voor bezoekers.
-
Aanvragen voor parkeervergunningen via het digitaal parkeerloket worden bijna allemaal direct verstrekt. Let op dat u aan het eind van de aanvraag, verlenging of wijziging deze ook goed afrondt en op “akkoord” klikt. U krijgt een bevestiging per e-mail en kunt de benodigde informatie vinden in het digitaal parkeerloket. Ontvangt u geen e-mail, controleer dan uw ‘spam’/reclame box.
Bij een beperkt aantal parkeervergunningen vindt eerst een controle plaats. Wij streven er naar deze controle binnen uiterlijk 3 werkdagen te doen. Zodra een aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een e-mail en kunt u uw aanvraag afronden.
Zodra het kenteken in de database staat, zien de handhavers dat u een parkeervergunning heeft.
-
Het parkeerbeleid in Rijswijk wordt regelmatig geëvalueerd. Er wordt dan opnieuw gekeken naar de adressen waar bewoners recht hebben op een parkeervergunning.
Kreeg u vorig jaar een parkeervergunning voor bewoners en dit jaar niet? Waarschijnlijk heeft u dan een eigen parkeerplaats gekocht of heeft uw woningcorporatie een eigen parkeerterrein. In dat geval vervalt het recht op een parkeervergunning.
-
Woont en werkt u in het buitenland, staat u niet ingeschreven in Rijswijk, maar heeft u wel een woning? Bijvoorbeeld omdat u bij een Europese instelling werkt? U kunt een parkeervergunning aanvragen, bijvoorbeeld om uw auto in het weekend te parkeren.
U kunt gebruik maken van de parkeervergunning bewoner tweede woning. Om hiervoor in aanmerking te komen hebben wij twee documenten nodig:
- een geldige onttrekkingsvergunning voor de woning
- geldige koop- of huurovereenkomst van de woning
-
Als u een parkeervergunning aanvraagt voor een auto die op naam van uw werkgever staat, of als u een leaseauto heeft, dan heeft u een aantal extra documenten nodig voor de parkeervergunning:
- Werkgeversverklaring gebruik bedrijfsauto en/of
- Leaseovereenkomst
Meer informatie over de aanpak leest u in de voorwaarden per vergunning hier op de website.
-
Motoren, scootmobielen en brommers mogen op de stoep staan als deze voetgangers niet hinderen. Als ze een parkeervak in beslag nemen, moeten u hiervoor wel een vergunning hebben (of betalen bij een parkeerautomaat of mobiele parkeerapp).
-
Campers, caravans en aanhangwagens mogen niet langer dan drie dagen op de openbare weg mogen staan. Daarom hoeft u hiervoor geen vergunning aan te vragen. Parkeert u in een betaald parkeergebied? Dan moet u betalen voor het parkeren bij de parkeerautomaat of via een mobiele parkeerapp. Als u dit type voertuig ergens parkeert waar het niet mag of als u de veiligheid in gevaar brengt, dan kunt u hiervoor een boete (naheffing) ontvangen.
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de pagina ‘Groot voertuig op de weg parkeren’. U leest hier ook hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
-
Nee, de vergunning werkt op kenteken. Wanneer de scanauto voor controle langsrijdt, staat er een vergunning op uw kenteken geregistreerd.
-
Op de pagina parkeergebieden vindt u alle plattegronden.
Parkeervergunning zone 1
Omgeving In de Bogaard, het gele gebied op de kaart.
- Een parkeervergunning voor vergunningzone 1 is geldig in het gebied omgeving In de Bogaard, ook op de Steenvoordelaan en het Hillenaarplantsoen. De vergunningzone loopt tot aan het spoor.
- De parkeervergunning is ook geldig in de reductiezones bij de Irenelaan/Margrietsingel, Steenvoorde (Florence), Stervoorde en het Waldhoornplein. Vergunninghouders (zone 1) hoeven hier dus niet te betalen.
- Bewonersvergunningen zijn niet geldig op het parkeerterrein van Trias en op het Generaal Eisenhowerplein.
Met een parkeervergunning voor zone 1 mag u parkeren in de zones en in de parkeervakken die aangeduid zijn met code 32200 of 32205.
Parkeervergunning zone 2
Stationskwartier, het paarse gebied op de kaart, woongebied Te Werve, en woonwijk Huis te Lande het lichtblauwe gebied op de kaarten.
- Een parkeervergunning voor vergunningzone 2 is geldig in het Stationskwartier, woongebied Te Werve en woonwijk Huis te Lande.
- De parkeervergunning is ook geldig in de reductiezone Huis te Lande - noord. Vergunninghouders (zone 2) hoeven hier dus niet te betalen.
- De parkeervergunning is niet geldig in de reductiezone op de Dr. H. Colijnlaan en de Huis te Landelaan en de Te Werve winkelstrip.
- Op zondag is het vrij parkeren op de Dr. H. Colijnlaan en de Huis te Landelaan en de Te Werve winkelstrip.
Met een parkeervergunning voor zone 2 mag u parkeren in de zones en in de parkeervakken die aangeduid zijn met code 32220 en/of code 32260 en/of 32265.
In de zone en in de parkeervakken die aangeduid zijn met de code 32225 mogen alleen vergunninghouders parkeren met een vergunning “alle zones”.
Parkeervergunning zone 3
Havenkwartier, het blauwe gebied op de kaart
Een parkeervergunning voor vergunningzone 3 is geldig in het Havenkwartier
Met een parkeervergunning voor zone 3 mag u parkeren in de zones en in de parkeervakken die aangeduid zijn met code 32230.Parkeervergunning zone 4
De parkeervergunning is ook geldig in de reductiezones bij winkelgebied Ravensteijnplein, parkeerterreinen Laan te Blotinghe (Welgelegen), bij de Van Zweedenzaal en het gebied bij Don Bosco. Vergunninghouders (zone 4) hoeven hier dus niet te betalen.
Samengevat:
Parkeervergunning Geldig in belparkeercode
Zone 1 32200, 32205
Zone 1c (Trias) 32215
Zone 2 32220, 32260, 32265
Zone 3 32230
Zone 4 32240, 32245
Zone 5 32255
Alle zones In alle voorgaande belparkeercodes + 32225, 32235 en 32250Parkeervergunning zone 5
Schouwburg/Huis van de stad, het blauw/oranje gearceerde gebied op de kaart.
- Een parkeervergunning voor zone 5 is geldig in de Huys de Wervelaan en de Huys ter Nieburchlaan.
Met een parkeervergunning voor zone 5 mag u parkeren in de zones en in de parkeervakken die aangeduid zijn met code 32255.
In zones met de code 32225, 32235 en 32250 mogen alleen vergunninghouders parkeren met een vergunning “alle zones”.
-
Bij parkeren op kenteken worden parkeerrechten voor een kenteken vastgelegd in een parkeerdatabase. Handhavers kunnen met een scanauto of handmatig snel en effectief controleren of een geparkeerde auto een geldig parkeerrecht heeft op een bepaalde tijd en plek.
Gegevens worden niet langer bewaard, dan strikt noodzakelijk voor handhaving en bij een naheffing voor het proces van betaling en eventueel bezwaar en beroep.
-
De prijs van parkeervergunningen in Rijswijk verschilt per type vergunning. Op de pagina tarieven betaald parkeren ziet u een overzicht van de kosten van de verschillende parkeervergunningen.
-
De meeste parkeervergunningen verlopen op 31 december en worden niet automatisch verlengd. U ontvangt tijdig een herinnering van de gemeente om zelf uw vergunning te verlengen. Dit kan via het Digitaal Parkeerloket met DigiD of bij de publieksbalie in het gemeentehuis.