Schone energie
De meeste woningen in Rijswijk worden op dit moment verwarmd met aardgas. Gas is een fossiele brandstof en zorgt voor uitstoot van kooldioxide (CO2). De uitstoot hiervan is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Over 30 jaar mogen we alleen nog schone energie gebruiken. U kunt nu alvast beginnen. Er zijn verschillende vormen van schone energie die u in uw huis kunt gebruiken. Er zijn losse oplossingen en gezamenlijke, collectieve oplossingen.
Warmtepomp
Bent u eigenaar van een huis? Dan kunt u uw huidige cv-ketel of gaskachel vervangen door een warmtepomp. Dit is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Een koelkast koelt door de warmte in de koelkast te verzamelen en die warmte af te geven aan de omgeving. Daarom is de achterkant van uw koelkast altijd warm. Een warmtepomp werkt precies andersom. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmte wordt omgezet in warmte om het huis en kraanwater mee te verwarmen. De pomp wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom. Hierdoor neemt het stroomverbruik toe. Het gasverbruik neemt wel af. Door zelf stroom op te wekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen, wordt de CO2 uitstoot nog lager. Meer informatie over warmtepompen vindt u op het Regionaal Energieloket.
Collectieve verwarming
Naast individuele verwarming zijn er ook collectieve warmtesystemen mogelijk. Dan krijgen meerdere woningen warmte via een warmtenet uit één centrale installatie. De warmte in deze centrale installatie kan door verschillende bronnen worden opgewekt of aangeleverd:
- Een centrale warmtepomp
- WarmtelinQ
- Warmte- en koudeopslag (WKO)
- Geothermie (aardwarmte)
Infrarood
U kunt ook kleinere maatregelen nemen om energie te besparen. Zo kunt u een infrarood paneel gebruiken voor warmte. Het paneel hangt aan het plafond of de muur. Het uitstralen van de infraroodstraling zorgt voor de warmte. Deze panelen werken op stroom. Hoewel verwarmen via elektriciteit kostbaarder is dan gas, kunt u met infrarood verwarming toch ongeveer 20% goedkoper uit zijn. Dat komt omdat u gericht verwarmt. De panelen warmen bovendien snel op. Daardoor zijn zijn ideaal voor ruimten zonder radiatoren. Meer informatie over infrarood verwarming vindt u op het Regionaal Energieloket.
Zonne-energie
Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Zonnepanelen worden hiervoor het meest gebruikt. Deze panelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit. Meer informatie over zonnepanelen vindt u op het Regionaal Energieloket.
U kunt zonlicht ook omzetten naar warmte. Dit kan met een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt voor warm water in uw woning. Ook kunt u uw huis hiermee verwarmen. Een zonneboiler wekt geen elektriciteit op, maar verwarmt met warmte van de zon een voorraadvat met water (de boiler). Meer informatie over zonneboilers vindt u op het Regionaal Energieloket.