Havenkwartier

Status: Lopend

Over het project

Een plek waar mensen graag komen werken en fijn kunnen wonen. Die toekomstbestendig is. Waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen langs het vele groen. Waar je tijd aan of zelfs óp het water kunt doorbrengen. Door 2.500 woningen te bouwen en de omgeving te verrijken met groen, natuur, recreatie en horeca wordt Het Havenkwartier een uniek stadsdeel waar iedere Rijswijker graag komt.

Waar
Het Havenkwartier is omringd door de Prunuskade, Handelskade, Burgermeester van Elzenlaan, Limpergstraat en het  Jaagpad. Het Havenkwartier ligt dichtbij de A4 en tegen het kanaal De Vliet in de Plaspoelpolder.

Waarom
Als voormalig bedrijventerrein is het Havenkwartier een versteende wijk met veel leegstand. In het Havenkwartier bieden de haven en de Vliet grote kansen om aangenaam te wonen en te verblijven. Het bedrijventerrein aan de haven van Rijswijk verandert de komende jaren in een levendige, groene stadswijk waar bedrijvigheid, wonen en recreëren bij elkaar horen.

Hoe
De bedrijven blijven en er komen ruim 2.000 woningen door leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen. En nieuwe appartementen toe te voegen. Je kan hier straks op verrassende hoogte wonen! Ook komen er recreatiemogelijkheden, bijvoorbeeld in en om de haven.  Verder komen er groene ontmoetingsplekken tussen de vernieuwde gebouwen. Om de bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren komt er een brug over de haven. De verkeersinstallatie op het kruispunt van de Handelskade met de Burgemeester Elsenlaan krijgt een aanpassing, zodat ook het gemotoriseerd verkeer door blijft stromen. Gemeente Rijswijk en projectontwikkelaars werken samen om dat mogelijk te maken.

Wanneer

Fase 0

  • 2018: Oplevering kluswoningen Koopmansstraat 1 gerealiseerd
  • 2018: Oplevering Harbour Village kleinschalige bedrijfsruimten gerealiseerd
  • 2022/2023: Vernieuwing voormalig kantoorgebouw Burgemeester Elsenlaan 321 naar 142 appartementen in de vrije huursector

2022 – 2023 : Bouwplannen uitwerken & wettelijke procedures doorlopenbestemmingsplannen wijzigen / omgevingsvergunning aanvragen)

 Fase 1

  • 2023 – 2029: Bouwtijd verschillende projecten
  • 2025: Oplevering eerste woningen
  • Vanaf 2025: opnieuw inrichten openbare ruimte

Fase 2

Van januari tot en met maart 2023 heeft gemeente Rijswijk de tijd nodig om een eerste plan te ontwikkelen voor fase 2 van het Havenkwartier. Dit stemmen we ook af op de plannen voor de Stadshaven. Eind maart/ begin april gaan we graag met u in gesprek over dit plan voor fase 2 van het Havenkwartier. Er zijn ongetwijfeld meerdere gesprekken nodig om samen tot het meest haalbare plan te komen. We gaan ervan uit dat we na de zomer van 2023 een definitief plan kunnen presenteren.

Deelprojecten

Deelprojecten Havenkwartier

Op de hoogte blijven

Laatste nieuws

  • Rioleringswerkzaamheden rondom Koopmansstraat Havenkwartier

    Vanaf 23 januari tot medio mei 2023 wordt de riolering in een deel van het Rijswijkse Havenkwartier vervangen. Om toekomstige woningen in de Koopmansstraat aan te kunnen sluiten op nieuw én duurzamer riool, wordt het oude riool vervangen. De werkzaamheden beginnen in de Tinbergenstraat en eindigen aan de kant van de Nijverheidsstraat. Hierdoor zijn er omleidingen tussen eind januari en medio mei.

Officiële stukken

Kijk op www.rijswijk.bestuurlijkeinformatie.nl voor de laatste informatie over dit project aan de raad.

Contactgegevens

Vragen over de ontwikkelingen in het Havenkwartier? Neem contact op via havenkwartier@rijswijk.nl