Havenkwartier

Status: Lopend

Een plek waar mensen graag komen werken en fijn kunnen wonen. Die toekomstbestendig is. Waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen langs het vele groen. Waar je tijd aan of zelfs óp het water kunt doorbrengen. Door 2.500 woningen te bouwen en de omgeving te verrijken met groen, natuur, recreatie en horeca wordt Het Havenkwartier een uniek stadsdeel waar iedere Rijswijker graag komt.

Over het project

Waar

Het Havenkwartier is omringd door de Prunuskade, Handelskade, Burgermeester van Elzenlaan, Limpergstraat en het  Jaagpad. Het Havenkwartier ligt dichtbij de A4 en tegen het kanaal De Vliet in de Plaspoelpolder.

Waarom

Als voormalig bedrijventerrein is het Havenkwartier een versteende wijk met veel leegstand. In het Havenkwartier bieden de haven en de Vliet grote kansen om aangenaam te wonen en te verblijven. Het bedrijventerrein aan de haven van Rijswijk verandert de komende jaren in een levendige, groene stadswijk waar bedrijvigheid, wonen en recreëren bij elkaar horen.

Hoe

De bedrijven blijven en er komen ruim 2.000 woningen door leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen. En nieuwe appartementen toe te voegen. Je kan hier straks op verrassende hoogte wonen! Ook komen er recreatiemogelijkheden, bijvoorbeeld in en om de haven.  Verder komen er groene ontmoetingsplekken tussen de vernieuwde gebouwen. 

Om de bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren komt er een brug over de haven. De verkeersinstallatie op het kruispunt van de Handelskade met de Burgemeester Elsenlaan krijgt een aanpassing, zodat ook het gemotoriseerd verkeer door blijft stromen. Gemeente Rijswijk en projectontwikkelaars werken samen om dat mogelijk te maken.

Wanneer

Fase 0

 • 2018: Oplevering kluswoningen Koopmansstraat 1 gerealiseerd
 • 2018: Oplevering Harbour Village kleinschalige bedrijfsruimten gerealiseerd
 • 2022/2023: Vernieuwing voormalig kantoorgebouw Burgemeester Elsenlaan 321 naar 142 appartementen in de vrije huursector
 • 2022 – 2023 : Bouwplannen uitwerken & wettelijke procedures doorlopenbestemmingsplannen wijzigen / omgevingsvergunning aanvragen)

Fase 1

 • 2023 – 2029: Bouwtijd verschillende projecten
 • 2025: Oplevering eerste woningen
 • Vanaf 2025: opnieuw inrichten openbare ruimte

Fase 2

Gemeente Rijswijk start in september 2023 de gesprekken met ondernemers en eigenaren van vastgoed over hun toekomstplannen, wensen en ideeën voor fase 2 van het Havenkwartier. Ondertussen start de gemeente ook de nodige onderzoeken op (bijvoorbeeld milieu). Fase 2 ligt tussen de Stadshaven en de straten Jaagpad, Limpergstraat en Koopmansstraat. 

Rioleringswerkzaamheden Havenkwartier

In de week van 20 januari 2024 start gemeente Rijswijk met het vervangen van de riolering rondom het nieuwbouwproject Harbourpark. De werkzaamheden vinden plaats in de Nijverheidsstraat, Klipperstraat, Handelskade en de Koopmanstraat. De vervanging van de riolering is nodig om nieuwe woningen aan te sluiten op het rioolstelsel. Het nieuwe rioleringsstelsel zorgt ook voor scheiding van vuil afvalwater en schoner regenwater. Op de pagina Rioleringswerkzaamheden Havenkwartier vindt u meer informatie over de rioleringswerkzaamheden. 

Deelprojecten

Deelprojecten Havenkwartier

Op de hoogte blijven

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over de ontwikkelingen in het Havenkwartier en abonneer u op onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

 • Toekomstplannen Havenkwartier ter inzage

  Het Havenkwartier betekent een toekomstig uniek stadsdeel waar zo’n 2500 woningen komen. Om het bedrijventerrein te veranderen naar een werk-woonwijk zijn ontwerpbestemmingsplannen nodig. De komende tijd ligt een aantal nieuwe plannen ter inzage en is er de mogelijkheid op de plannen te reageren.

 • Onderhouds werkzaamheden Jaagpad

  Vanaf maandag 9 oktober tot en met vrijdag 27 oktober vinden er wegwerkzaamheden plaats aan het Jaagpad tussen de Limpergstraat en Tinbergenstraat. Het onderhoud is nodig om het Jaagpad in een goede en veilige conditie te houden. Daarbij verbeteren we de veiligheid van de fietsers door de aansluiting op de fietsstraat Jaagpad aan te passen én veiliger te maken.

Officiële stukken

Contactgegevens

Vragen over de ontwikkelingen in het Havenkwartier? Neem contact op via havenkwartier@rijswijk.nl.