Havenkwartier

Status: Lopend

Over het project

Een plek waar mensen graag komen werken en fijn kunnen wonen. Die toekomstbestendig is. Waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen langs het vele groen. Waar je tijd aan of zelfs óp het water kunt doorbrengen. Door 2.500 woningen te bouwen en de omgeving te verrijken met groen, natuur, recreatie en horeca wordt Het Havenkwartier een uniek stadsdeel waar iedere Rijswijker graag komt.

Waar

Het Havenkwartier is omringd door de Prunuskade, Handelskade, Burgermeester van Elzenlaan, Limpergstraat en het  Jaagpad. Het Havenkwartier ligt dichtbij de A4 en tegen het kanaal De Vliet in de Plaspoelpolder.

Waarom

Als voormalig bedrijventerrein is het Havenkwartier een versteende wijk met veel leegstand. In het Havenkwartier bieden de haven en de Vliet grote kansen om aangenaam te wonen en te verblijven. Het bedrijventerrein aan de haven van Rijswijk verandert de komende jaren in een levendige, groene stadswijk waar bedrijvigheid, wonen en recreëren bij elkaar horen.

Hoe

De bedrijven blijven en er komen ruim 2.000 woningen door leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen. En nieuwe appartementen toe te voegen. Je kan hier straks op verrassende hoogte wonen! Ook komen er recreatiemogelijkheden, bijvoorbeeld in en om de haven.  Verder komen er groene ontmoetingsplekken tussen de vernieuwde gebouwen. 

Om de bereikbaarheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren komt er een brug over de haven. De verkeersinstallatie op het kruispunt van de Handelskade met de Burgemeester Elsenlaan krijgt een aanpassing, zodat ook het gemotoriseerd verkeer door blijft stromen. Gemeente Rijswijk en projectontwikkelaars werken samen om dat mogelijk te maken.

Wanneer

Fase 0
 • 2018: Oplevering kluswoningen Koopmansstraat 1 gerealiseerd
 • 2018: Oplevering Harbour Village kleinschalige bedrijfsruimten gerealiseerd
 • 2022/2023: Vernieuwing voormalig kantoorgebouw Burgemeester Elsenlaan 321 naar 142 appartementen in de vrije huursector

2022 – 2023 : Bouwplannen uitwerken & wettelijke procedures doorlopenbestemmingsplannen wijzigen / omgevingsvergunning aanvragen)

Fase 1
 • 2023 – 2029: Bouwtijd verschillende projecten
 • 2025: Oplevering eerste woningen
 • Vanaf 2025: opnieuw inrichten openbare ruimte
Fase 2

Gemeente Rijswijk start in september 2023 de gesprekken met ondernemers en eigenaren van vastgoed over hun toekomstplannen, wensen en ideeën voor fase 2 van het Havenkwartier. Ondertussen start de gemeente ook de nodige onderzoeken op (bijvoorbeeld milieu). Fase 2 ligt tussen de Stadshaven en de straten Jaagpad, Limpergstraat en Koopmansstraat. 

Deelprojecten

Deelprojecten Havenkwartier

Op de hoogte blijven

Laatste nieuws

 • Onderhouds werkzaamheden Jaagpad

  Vanaf maandag 9 oktober tot en met vrijdag 27 oktober vinden er wegwerkzaamheden plaats aan het Jaagpad tussen de Limpergstraat en Tinbergenstraat. Het onderhoud is nodig om het Jaagpad in een goede en veilige conditie te houden. Daarbij verbeteren we de veiligheid van de fietsers door de aansluiting op de fietsstraat Jaagpad aan te passen én veiliger te maken.

 • Asfaltonderhoud kruising Burgemeester Elsenlaan – Handelskade

  In opdracht van de gemeente Rijswijk voert EVS Infrabouw B.V. vanaf 18 september tot en met 17 oktober asfaltonderhoud uit aan de kruising Burgemeester Elsenlaan – Handelskade. Naast vervanging van het asfalt vinden rondom de kruising ook bestratingswerkzaamheden plaats. Het groot onderhoud is nodig om de weg in goede en veilige conditie te houden.

Officiële stukken

•   Ontwikkelkader Havenkwartier (raadsvergadering 02-03-2021, agendapunt 10)
•   Bestemmingsplan Harbourpark (raadsvergadering 05-10-2023, agendapunt 11)
•   Raadsinformatie over Havenkwartier

Contactgegevens

Vragen over de ontwikkelingen in het Havenkwartier? Neem contact op via havenkwartier@rijswijk.nl.