Viering Vrede van Rijswijk zaterdag 23 september

Altijd al benieuwd geweest naar hoe het zit met de Vrede van Rijswijk? Kom dan naar de lunchlezing op zaterdag 23 september in museum Rijswijk. Tijdens de bijeenkomst vertellen Universitair docent Olga van Marion en gemeentelijk archeoloog Hans Koot over deze vredesonderhandeling.

De Vrede van Rijswijk

Op 20 september is het 326 jaar geleden dat de Vrede van Rijswijk werd getekend in het stadhouderlijk paleis Huys Ter Nieuburch te Rijswijk. De Vrede van Rijswijk maakte een einde aan de Negenjarige Oorlog. Deze oorlog begon om te voorkomen dat de Franse koning zijn land opnieuw zou uitbreiden. De Vrede van Rijswijk werd ondertekend door Frankrijk en de zogenaamde Grote Alliantie. De Grote Alliantie bestond uit de Republiek der Verenigde Nederlanden, Engeland, het hertogdom Savoie, Denemarken, Zweden, Spanje en het Duitse Heilige Roomse Rijk. Er kwam een einde aan de oorlog terwijl deze niet door strijd was beslist: door middel van onderhandelingen tussen diplomaten, die op een gelijkwaardige manier plaatsvonden in Huys Ter Nieuburch, werd er vrede gesticht.

Iedere vijf jaar is er een grootse viering van de Vrede van Rijswijk. Deze bijzondere gebeurtenis verdient het om jaarlijks aandacht te krijgen. Daarom organiseren wij naast de vijfjaarlijkse grote viering ieder jaar een kleinere, lokale viering, met regionale sprekers en een kleiner publiek. Dit jaar in de vorm van een lunchlezing op zaterdag 23 september in Museum Rijswijk.

Programma lunchlezing

11.30Inloop en ontvangst met koffie en thee
12.00Start van de lunch en welkomstwoord van
Huri Sahin (Burgemeester Gemeente Rijswijk)
12.30

Spreker aan het woord: 
Olga van Marion (Docent Universiteit Leiden)

Dr. Olga van Marion is gespecialiseerd in vroegmoderne Nederlandse literatuur. Met daarin de nadruk op teksten uit de Oudheid in die tijd, het zelfbeeld van vrouwelijke schrijvers en vertalingen van Nederlandse literatuur in andere Europese talen. In haar lezing neemt zij het publiek mee naar het jaar 1697. In dat jaar verschenen van Groningen tot Middelburg tientallen triomfliederen, vredezangen en vreugdegalmen. Het hoogtepunt is een musical die zich afspeelt bij Huys ter Nieuburch.

13.10Pauze
13.20

Spreker aan het woord:
Hans Koot (Archeoloog Gemeente Rijswijk)

Drs. Hans Koot is de gemeentelijk archeoloog van Rijswijk. In zijn lezing zal hij ingaan op de archeologische vondsten in het Rijswijkse Bos. Daar staat nu De Naald als herinnering aan het sluiten van de Vrede van Rijswijk in 1697. Dit gebeurde in het paleis Huys ter Nieuburch, die stadhouder Frederik Hendrik rond 1635 had laten bouwen. In 1791 werd het paleis gesloopt.

14.00Eind

Aanmelden

De lunchlezing vindt plaats in Museum Rijswijk, Herenstraat 67. Aanmelden kan tot en met 15 september door een mail te sturen naar eboeringa@rijswijk.nl, vol is vol.