Uitreiking Cultuurhistorisch rapport Landgoederenzone Rijswijk

Op vrijdag 16 juni is het eerste exemplaar van het Cultuurhistorisch rapport uitgereikt. Op de prachtige buitenplaats Overvoorde overhandigde wethouder Mark Wit het rapport over de Landgoederenzone aan mevrouw Adrienne Vriesendorp, de voorzitter van de Erfgoedtafel Zuid-Holland. De eigenaren van Overvoorde hadden hun huis speciaal voor deze bijeenkomst opengesteld.

Rijke geschiedenis en culturele waarde

Het rapport, opgesteld door Stichting In Arcadië, laat de rijke geschiedenis en culturele waarde van de Landgoederenzone in Rijswijk zien. De gemeente investeert de komende jaren flink in de kwaliteit, toegankelijkheid, beleefbaarheid en natuur in de Landgoederenzone. Het cultuurhistorisch onderzoek maakt deel uit van het uitvoeringsprogramma en de uitkomsten worden meegenomen in de het ontwerp voor de Landgoederenzone.

Wethouder Wit benadrukt dat Rijswijk momenteel een periode van groei en stedelijke ontwikkeling doormaakt. Met de komst van 20.000 nieuwe inwoners de komende jaren en diverse nieuwbouwprojecten is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de aantrekkelijke aspecten van Rijswijk. Vooral de rijke cultuurhistorie met de vele buitenplaatsen in de Landgoederenzone en het groene karakter van de stad zijn daarin belangrijke elementen. Rijswijk werd niet voor niets in 2021 uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland en behoudt ook dit jaar haar tweede plaats.

“De prachtige parken, de Landgoederenzone met zijn unieke buitenplaatsen en groene wijken creëren een bijzondere omgeving binnen een stedelijk gebied. Het behoud en de versterking van groene gebieden zijn van groot belang, niet alleen om hittestress tegen te gaan, maar ook om de biodiversiteit te versterken”, aldus wethouder Wit.

Waardevolle bijdrage

Tijdens de feestelijke bijeenkomst sprak wethouder Mark Wit zijn dankbaarheid uit aan de aanwezigen en in het bijzonder de Erfgoedtafel. Hij benadrukte het belang van dit brede platform voor de Landgoederenzone, dat gericht is op kennisuitwisseling, netwerken, het profileren van het gebied en de financiële ondersteuning. De Erfgoedtafel heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit rapport.

Daarnaast wees de wethouder op de unieke cultuurhistorische waarde van de Landgoederenzone. Dit gebied weerspiegelt het rijke verleden van Rijswijk en biedt een prachtig inzicht in de buitenplaatscultuur. Door de bijzondere kenmerken van de Landgoederenzone zichtbaar te maken, hoopt de gemeente de inwoners van Rijswijk bewust te maken van de speciale waarde van dit gebied als groene 'buitenplaats' van de stad.

Benieuwd naar het volledige rapport? Deze is te vinden via: https://samen.rijswijk.nl/nl-NL/folders/landgoederenzone-rijswijk

 

 

 

Uitreiking LGZ