Stoken van vuur in de openbare ruimte

Algemeen

Wilt u tijdens de jaarwisseling vuur stoken? Dat mag op 31 december 2023 en de nacht van 1 januari 2024 in de openbare ruimte alleen in oliedrums (vuurtonnen). Ook gelden er voor oliedrums een aantal regels. U mag in de openbare ruimte geen vuur stoken in vuurmanden of vuurkorven. Brandbaar materiaal dat uit de manden en korven valt, zorgt namelijk voor schade. De politie en handhaving controleert hierop. Zo houden we het veilig en voorkomen we dat er door brand schade ontstaat aan de weg en straatmeubilair.

Regels stoken van vuur in een oliedrum

Stookt u in de openbare ruimte een klein vuurtje in een oliedrum? Dan moet u zich aan een aantal regels houden:

  • Zet de oliedrum op een laag zand of plaats de drum op extra tegels en klinkers. Zo voorkomt u dat er schade ontstaan aan de straat of weg. Zet de oliedrum niet op een grasveldje of op asfalt. Door de hitte van het vuur gaat het gras dood en smelt het asfalt. Dit moet vervolgens worden gerepareerd en dat kost een hoop geld. Ook loopt u als eigenaar van de oliedrum het risico dat u de kosten voor de reparatie moet betalen.
  • Het vuur in de oliedrum mag de openbare orde niet verstoren. En mag niet gevaarlijk zijn voor omstanders of dicht in de buurt staan van straatmeubilair. 
  • Houdt u zich niet aan deze regels? Dan wordt de oliedrum tijdens de jaarwisseling door de gemeente weggehaald.
  • Haal de oliedrum na gebruik zo snel mogelijk van de straat. Oliedrums die in de ochtend van 1 januari nog in de openbare ruimte staan worden door de gemeente weggehaald en vernietigd. 
oliedrum

Geen vuurkorven en manden in de openbare ruimte

Het gebruik van vuurkorven en vuurmanden in de openbare ruimte is niet toegestaan. Gebleken is dat veel brandbaar materiaal naast de vuurkorf terecht komt en alsnog schade aan het wegdek veroorzaakt.