Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd op zondag 5 mei 2024

Vrijheid: wat betekent dat voor u? Hoe is het om in (on)vrijheid te leven? Praat hierover mee tijdens de eerste Vrijheidsmaaltijd in Rijswijk op zondag 5 mei 2024!

Wat is een Vrijheidsmaaltijd?

Overal in het land worden op Bevrijdingsdag Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waarbij het doel is om in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid, aan de hand van gesprekskaartjes. Zo ontstaat er een bijzondere ontmoeting aan de eettafel onder het genot van een heerlijke maaltijd, waarvan de Vrijheidssoep een vast onderdeel is. 

Vrijheidssoep

Het recept van de Vrijheidssoep wordt jaarlijks in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei door een Nederlandse chef gecreëerd. Dit jaar is dat chef en tv-presentator Nick Toet. Voor het recept van de Vrijheidssoep liet de chef zich door zijn oma’s tomatensoep inspireren, waar hij Aziatische smaken aan toevoegde met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui.

Vrijheidsmaaltijd in Rijswijk

Dit jaar vindt de eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd plaats. De maaltijd is een lunch op zondag 5 mei van 11:30 tot 14:00 uur op het Burgerplein in het Huis van de stad Rijswijk (Generaal Spoorlaan 2, 2283GM Rijswijk). De gehele lunch inclusief Vrijheidssoep wordt verzorgd door de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk. Aanwezigen gaan in gesprek over (on)vrijheid, met tussendoor optredens van het Rijswijks Jeugd Theater en een spoken word artiest in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet. 

Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk

De vrijwilligers van de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk dit jaar het menu van de Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd samen. De Wereldkeuken organiseert iedere laatste woensdag van de maand in wijkcentrum Steenvoorde een open eettafel. Het doel van die maaltijden is ontmoeting om eenzaamheid tegen te gaan. Ook wil de Wereldkeuken zo bijdragen aan het samensmelten van culturen. De vrijwilligers van de Wereldkeuken zetten graag hun kwaliteiten in om heerlijke gerechten te maken voor de Vrijheidsmaaltijd, waarbij het uitgangspunt ook is dat verschillende werelden elkaar ontmoeten. 

Optredens Rijswijks Jeugd Theater en Bibliotheek aan de Vliet

Naast de gesprekken over vrijheid en onvrijheid naar aanleiding van de gesprekskaartjes en het eten van de maaltijd, worden er ook optredens verzorgd. Zo zal het koor van het Rijswijks Jeugd Theater een bijdragen leveren over (on)vrijheid. Daarnaast wordt er in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet eveneens een bijdrage georganiseerd in de vorm van spoken word.

Spoken word artiest

De spoken word artiest die aanwezig is bij de Vrijheidsmaaltijd is Luan Buleshkaj. Hij gaat het in zijn teksten vooral hebben over vrijheid, de waarde van vrijheid en dat vrijheid een universeel recht is. Het thema blijft dicht bij de betekenis van 5 mei. Vrijheid is een breed begrip, maar van essentieel belang voor de hele wereld. Wat is vrijheid in de hedendaagse wereld? Al deze thema’s en vragen komen voorbij in het spoken word van Luan Buleshkaj. 

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

TijdstipOnderdeel
11:30 uur Inloop met koffie en thee
12:00 uurOpeningswoord en toost op de vrijheid 
door burgemeester Huri Sahin 
12:15 uurStart Vrijheidsmaaltijd
14:00 uurAfsluiting

Alle onderdelen vinden plaats op het Burgerplein in het Huis van de stad Rijswijk (Generaal Spoorlaan 2, 2283GM Rijswijk).

Aanmelden

De Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd is gratis. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Dan kunt u zich hier aanmelden. Let op: Er is ruimte voor maximaal 80 personen (vol is vol) en u kunt maximaal twee personen aanmelden.