Rijswijk maakt zich sterk tegen financiële uitbuiting van ouderen

Jaarlijks zijn zo’n 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling. Op de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling (15 juni) wordt wereldwijd aandacht besteed aan deze vorm van huiselijk geweld. Onder ouderenmishandeling valt lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling.

Ouderenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld die voorkomt onder personen van 65 jaar en ouder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling. Financieel misbruik valt onder ouderenmishandeling en is het ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld, goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand anders.

Veel ouderen schamen zich om te erkennen dat iemand die zij vertrouwen misbruik maakt van hun afhankelijkheid. De schaamte kan zo groot zijn dat ze er liever niet over praten. Daardoor blijft financieel misbruik vaak onopgemerkt. Op die manier kan het misbruik lang doorgaan.


Bijeenkomst lokale alliantie Financieel Veilig Ouder Worden

Dinsdagmiddag 26 september vertelt de lokale alliantie Financieel Veilig Ouder Worden wat u zelf kunt doen om financieel misbruik tegen te gaan. Tijdens de presentatie hoort u wat u zelf kunt regelen om zo lang mogelijk de regie te houden over uw leven en welke hulp u kunt inschakelen als u het niet meer zelf kunt. Dit wordt verteld met praktijkvoorbeelden zoals de verschillen tussen een bankmachtiging, notariële volmacht, levenstestament en testament.

Wethouder Larissa Bentvelzen benadrukt hoe belangrijk het is om je zaken goed geregeld te hebben: “Voor veel mensen is het niet duidelijk is wat ze allemaal moeten regelen voor later. Dat is ook best wel veel namelijk. Het is goed dat de lokale alliantie hier in Rijswijk zoveel voorlichting over geeft. Door met elkaar in gesprek te gaan creëren we meer bewustwording en dragen we bij aan het voorkomen van financieel misbruik. Want elk geval van ouderenmishandeling is er één te veel.”


Lokale Alliantie

De lokale alliantie is een netwerk van private en publieke partijen die hun kennis en expertise van financieel misbruik van ouderen delen om het misbruik te kunnen signaleren, aanpakken en voorkomen. Binnen een lokale alliantie ontstaan zogenoemde ‘korte lijnen’, waarbij de diverse disciplines elkaar leren kennen en gezamenlijk optrekken.

Naast de gemeente Rijswijk nemen onder meer de volgende partijen deel aan de lokale alliantie: GGD Haaglanden, de Rabobank, Veilig Thuis, Cretio, Het Kruispunt en Welzijn Rijswijk.


Misbruik melden

Heeft u vermoedens van misbruik bij een naaste of wordt u zelf misbruikt? U kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Op de website van Veilig Thuis vindt u meer informatie: www.veiligthuis.nl Ook kunt u bellen met Veilig Thuis op telefoonnummer 0800 2000.