Eerste bijeenkomst lokale alliantie Financieel Veilig Ouder Worden groot succes

Op dinsdag 31 januari organiseerde de Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden een bijeenkomst om financieel misbruik onder de aandacht te brengen. Theater In Feite speelde het toneelstuk AU!derdom. In het stuk spelen Bram en Gerda hun thuissituatie na. Financiële uitbuiting en fysiek geweld komen op die manier aan bod.

Tijdens het toneelstuk kon je een speld horen vallen in de zaal. Het publiek zat geboeid te luisteren en af en toe was er ruimte voor een grapje. Bram en Gerda, beiden op leeftijd, gaven de bezoeker een kijkje in hun leven. Gerda heeft te maken met een overbelaste mantelzorger, haar buurman. Dit uit zich soms in fysiek geweld. Bram woont samen met zijn zoon en schoondochter. Zij maken misbruik van de situatie en kleden hem financieel uit.

Uiteindelijk kiezen Gerda en Bram voor zichzelf en weten zij zich uit de misbruiksituatie te redden. Opvallend dat het een goede afloop heeft, vinden een aantal bezoekers: “Vaak eindigt het niet op die manier en wordt de oudere jarenlang misbruikt, mishandeld of uitgebuit.”
Het nagesprek maakt veel los bij de bezoekers. Een aantal dingen is herkenbaar, maar roept tegelijkertijd ook vragen op: “Je ziet wel eens wat om je heen, maar wat kun je doen als je iets opmerkt?”

Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden
Met die vraag kan de Lokale Alliantie helpen. Afgelopen zomer is de lokale alliantie Financieel Veilig Ouder Worden opgericht. Binnen de alliantie werkt de gemeente Rijswijk samen met verschillende partijen om financieel misbruik van ouderen beter te signaleren en aan te pakken. Andere partijen die bij de alliantie aangesloten zijn, zijn onder andere GGD Haaglanden, Cretio, BBKN, Het Kruispunt, Rabobank, De Zonnebloem en Veilig Thuis.

Van bijna alle deelnemende partijen was een medewerker aanwezig tijdens de bijeenkomst. Zo kon iedereen iets vertellen over hun werk, hoe zij een mantelzorger of een oudere kunnen helpen, of welke rol zij hebben in het signaleren van misbruik.

Ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld die voorkomt onder personen van 65 jaar en ouder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling. Financieel misbruik valt onder ouderenmishandeling en is het ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld, goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand anders.

Veel ouderen schamen zich om te erkennen dat iemand die zij vertrouwen, misbruik maakt van hun afhankelijkheid. De schaamte kan zo groot zijn dat ze er liever niet over praten. Daardoor blijft financieel misbruik vaak onopgemerkt. Op die manier kan het misbruik lang doorgaan.

Misbruik melden
Heeft u vermoedens van misbruik bij een naaste of wordt u zelf misbruikt? U kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Op de website van Veilig Thuis vindt u meer informatie:
Home - Veilig Thuis. Ook kunt u bellen met Veilig Thuis op telefoonnummer 0800 2000.

Lokale alliantie financieel veilig ouder worden 31 jan.jpg