Koning Willem-Alexander bij viering 50-jarig Europese Octrooiverdrag

Op donderdagochtend 5 oktober is Koning Willem-Alexander aanwezig bij de viering van het 50-jarig jubileum van het Europese Octrooiverdrag. Deze viering vindt plaats in het European Patent Office (EPO) in Rijswijk. Het EPO, na de Europese Commissie de grootste organisatie van Europa, is al sinds 1973 in Rijswijk gevestigd. Het huidige gebouw werd in 2018 geopend door de Koning.

Octrooiverdrag

Een octrooi kan aan uitvinders, onderzoekers en bedrijven worden gegeven om zo hun rechten te beschermen. Met een octrooi heeft alleen die uitvinder of dat bedrijf het recht om bijvoorbeeld een product te verkopen of een uitvinding te gebruiken. 

Het Europese Octrooiverdrag is de basis van het Europese octrooisysteem. Wanneer een octrooi wordt aangevraagd bij het EPO geldt deze in alle 44 aangesloten landen, waaronder alle lidstaten van de Europese Unie. De afgelopen tien jaar zijn er bijna 1 miljoen octrooien toegekend. 

Ook vertegenwoordigers aanwezig

Tijdens de viering op 5 oktober is niet alleen de Koning aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van de lidstaten, evenals vertegenwoordigers van Europese en internationale instellingen. Ook burgemeester Huri Sahin is aanwezig bij de viering. Daarnaast zijn kinderen uit betrokken lidstaten gevraagd mee te doen aan een kunstproject dat ideeën laat zien over hoe vernieuwing kan helpen het leven op aarde te verbeteren. De Koning reikt een diploma uit aan de winnaars. 

Wethouder Werner van Damme, President António Campinos, burgemeester Huri Sahin, Vice-President Stephen Rowan and manager Economische Zaken Kathy Hogeboom bij het kennismakingsbezoek bezoek aan de EPO dit voorjaar.
Foto (vlnr): Wethouder Werner van Damme, President António Campinos, burgemeester Huri Sahin, Vice-President Stephen Rowan and manager Economische Zaken Kathy Hogeboom bij het kennismakingsbezoek bezoek aan de EPO dit voorjaar.