Energietoeslag aanvragen

Algemeen

Heeft u moeite om de energiekosten te betalen? Op deze pagina leest u hoe u de energietoeslag kan aanvragen.
 

Omschrijving

Energie besparen


Wat is de energietoeslag?

Rijswijkers met een laag inkomen krijgen extra geld van de gemeente om de energiekosten te betalen. Wij noemen dit de energietoeslag. Hoeveel geld u krijgt, hangt af van uw netto-inkomen. De energietoeslag is een gift. U hoeft het geld niet terug te betalen.

Regelingen bij een laag inkomen

Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op extra ondersteuning van de gemeente. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ga naar www.berekenuwrecht.nibud.nl/introductie voor meer informatie.

Energie besparen

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Meer informatie over energie besparen en duurzaam wonen is te vinden op www.rijswijk.nl/rijswijk-schakelt-over.

Aanvragen

Energietoeslag voor studenten

Studenten ontvangen dit jaar een eenmalige tegemoetkoming van € 400 via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Studenten die bij de gemeente bekend waren hebben in de eerste tranche een betaling van € 500 ontvangen. Daarnaast ontvangen zij van de gemeente nog een aanvullende betaling van € 400. In totaal komt dat neer op een bedrag van € 1300. Studenten die de betaling van € 500 tijdens de eerste tranche niet hebben ontvangen, kunnen de energietoeslag van 2023 alsnog aanvragen. Zij ontvangen dan, als er recht is, een betaling van € 900 (€ 500 eerste tranche en € 400 van de tweede tranche).

Hoe kan ik de energietoeslag aanvragen?

We kunnen niet aan alle Rijswijkers de energietoeslag automatisch uitkeren. Als u niet automatisch de energietoeslag ontvangt, kunt u zelf een aanvraag doen. Dit kan vanaf 13 november 2023 en tot en met 31 maart 2024.

U kunt geen energietoeslag meer aanvragen.
Voor vragen kunt u mailen naar: serviceteam@rijswijk.nl 

Wat heb ik nodig bij mijn aanvraag?

Stuur bij uw aanvraag mee:

 • Een kopie of scan van een geldig identiteitsbewijs van uzelf en (als u een partner heeft) van uw partner (ID-kaart of paspoort, geen rijbewijs);
 • Bewijsstukken van het inkomen van augustus, september en oktober 2023, de (voorlopige) aanslag van de Belastingdienst 2023, maandelijkse specificatie(s) (uitkering, salaris, pensioen) of loonspecificaties, van u en (als u een partner heeft) van uw partner;
 • Het laatste afschrift van uw bankrekening waarop de Energietoeslag gestort moet worden, met daarop zichtbaar rekeningnummer en naam;
 • Andere bewijsstukken waaruit blijkt dat u de Energietoeslag nodig heeft.

Als de gemeente nog andere documenten nodig heeft, neemt zij contact met u op.

Voorwaarden

Heb ik recht op de energietoeslag?

U kunt de energietoeslag aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent 21 jaar of ouder;
 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel;
 • U woont in Rijswijk en bent de hoofdbewoner van uw woning;
 • U heeft een huur- of koopcontract op uw eigen naam;
 • Uw netto-inkomen is maximaal 130 % van het Wettelijk Sociaal Minimum (WSM).

  Gezinssamenstelling

  21 jaar tot AOW-leeftijd

  Vanaf AOW-leeftijd

  Alleenstaand/alleenstaande ouder

  € 1.581,61

  € 1.764,68

  Samenwonend/getrouwd

  € 2.259,43

  € 2.396,68Let op: de energietoeslag wordt per woonadres maximaal 1 keer toegekend.

Heeft u vorig jaar de energietoeslag ontvangen? En is uw situatie niet veranderd? Dan hoeft u geen nieuwe aanvraag te doen. Het geld wordt automatisch op uw rekening gestort. U ontvangt een brief van de gemeente met meer informatie.

Hoelang gaat het duren?

U krijgt zo snel mogelijk een reactie op uw aanvraag. De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. 

Contact

Hulp bij uw aanvraag

Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Of  heeft u (tijdelijk) moeite om rond te komen? U staat er niet alleen voor! Het FSP Serviceteam staat voor u klaar. Het FSP Serviceteam biedt ondersteuning en geeft tips en advies voor meer grip op uw geldzaken.

De spreekuren van het FSP Serviceteam zijn op maandag en donderdag van 09.00 tot 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. De hulp is altijd gratis. 

Het FSP Serviceteam is bereikbaar door te bellen naar 14 070 of door te mailen naar serviceteam@rijswijk.nl.

Bezoekadres FSP Serviceteam

Wijkcentrum Stervoorde
Dr. H.J. van Mooklaan 1
2286 BA Rijswijk

Vragen?

Als u verder nog vragen heeft kunt u daarvoor contact opnemen met het Rijswijks Contact Centrum (RCC) door te bellen naar telefoonnummer 14 070. De medewerkers van het RCC zullen uw vragen beantwoorden.

Wet- en regelgeving