Duurzame Huizen Route: Verduurzaming aan de Hammerskjöldlaan

Als je langs het flatgebouw aan het einde van de Hammerskjöldlaan in Rijswijk loopt, valt het gelijk op dat hier flink verbouwd wordt. De grote hijskraan, meerdere containers en de opgestapelde deuren en kozijnen voor de deur zijn niet te missen. Dit gebouw ondergaat momenteel een grote duurzame renovatie. Het dak is geïsoleerd, de kozijnen zijn vernieuwd, er is triple glas geplaatst en de kopgevels zijn aangepakt.

De renovatie zit in de laatste fase, maar het ging niet zonder uitdagingen. Wat opvalt is dat onder de bewoners een groot gevoel van eenheid en saamhorigheid ontstond. In 2017 kwamen Marja Wijnties en Diana Schippers in het bestuur van de VvE Trygvelie. Zij vertellen met welke vragen zij liepen, voor welke uitdagingen zij hebben gestaan in het hele proces en hoe zij alles hebben aangepakt met verschillende partijen, maar vooral samen met de bewoners.

Energietransitie

“Vanaf dat we in het bestuur van de VvE kwamen, hebben we allebei het idee gehad dat we niet alleen op de winkel wilden passen bij wijze van spreken, maar dat we ons verantwoordelijk voelden voor het onderhoud en wooncomfort van het gebouw”, vertelt Diana. “We stonden aan het begin van de energietransitie en gezien de leeftijd van het gebouw, zo’n 40-50 jaar oud, zagen we dat er een groot onderhoud aan stond te komen. We dachten dat het een goed idee was om dat te combineren met een duurzame aanpak.”

Vanaf dat moment startte het traject van verduurzaming. “Het is een heel avontuur waar je in stapt, want je weet dat nog niet wat je allemaal gaat tegenkomen onderweg”, gaat Diana verder. Het bestuur ging aan de slag met een architectenbureau, maar gaandeweg bleek dat niet de ideale route. “Een architect is eigenlijk vooral bezig met de buitenkant van een gebouw, gericht op hoe het mooier kon. Dat schiet het doel van verduurzaming voorbij en wij wilden juist dat de focus kwam te liggen op het wooncomfort voor de bewoners, binnen dus”, vult Marja aan. Later in het proces voegde begeleidingsbureau Focus zich bij het project en dat bleek een prettige keuze voor het bestuur. Zij dachten goed mee over wat er nodig was en wat haalbaar was binnen het beschikbare budget.

Vragen en twijfels

“Er waren wel een aantal hobbels op de weg”, vertelt Diana: “Bewoners hadden in het begin hun vragen en twijfels. Het aanvragen van vergunningen, de doorlooptijden die daaraan verbonden zijn en de bezwaartermijnen die daar dan weer aanhangen. We hadden ook vleermuizen in het gebouw, daar moest ook van alles voor geregeld worden. In totaal zijn we met de flora en fauna ook wel twee jaar bezig geweest.”

“Het proces werd daarnaast gecompliceerd door de coronapandemie. Dit zorgde voor vertraging en hogere kosten waardoor we keuzes moesten maken binnen de budgetten die we hadden. Aan de andere kant gaf het ons ook de tijd om beslissingen grondiger te overwegen en de betrokkenheid van bewoners te vergroten. Dat leidde uiteindelijk tot een groter begrip van de noodzaak van verduurzaming en de voordelen die het zou opleveren,” legt Marja uit.

Eenheid en openheid

Om die betrokkenheid van bewoners te vergroten, werden talloze bewonersbijeenkomsten georganiseerd, nieuwsbrieven gestuurd en interactieve sessies gehouden. Dit creëerde een gevoel van eenheid en openheid, waarin bewoners de kans kregen om hun wensen en zorgen te uiten. Een klankbordgroep werd opgezet om zowel voor- als tegenstanders van het project te horen.

“We hebben als bestuur altijd benadrukt dat dit een gezamenlijke inspanning was, niet iets wat alleen het bestuur erdoorheen wilde krijgen”, vertelt Marja. “Ik herinner me nog één avond, we hadden een Algemene Leden Vergadering en een wat jongere bewoner gaf aan dat hij niet wist hoe de toekomst eruit gaat zien en of dit het allemaal waard is. Een oudere bewoner sloeg toen zijn arm om z’n schouder en zei: ‘Jongen, toen ik ging trouwen waren het ook onzekere tijden en wist ik ook niet hoe de wereld zich zou ontwikkelen, maar moet je me nu zien!’ Dat was zo’n mooi moment, en toen dacht ik, we gaan er komen!”

Klikgesprek

Het verhaal van VvE Trygvelie laat zien dat de weg naar duurzaamheid niet zonder uitdagingen is. Het vraagt geduld, communicatie en eenheid om de gemeenschappelijke doelen te bereiken. Het bestuur en de bewoners hebben samengewerkt om deze transformatie mogelijk te maken, en kunnen nu genieten van het comfort dat hun inspanningen hebben opgeleverd. Het gebouw aan de Hammerskjöldlaan wordt niet alleen een duurzaam thuis, maar is ook een symbool van de vastberadenheid van de bewoners om een groenere toekomst te omarmen.

Marja en Diana willen aan andere VvE’s meegeven dat het belangrijk is om te werken met partijen waar je je goed bij voelt. “De aannemer, het begeleidingsbureau, een architect; kies een bedrijf dat bij je past en waar je een klik mee hebt. Wij hebben met de aannemer bijvoorbeeld een klikgesprek gevoerd. Gun de bewoners ook de tijd om te wennen aan het idee en besef je dat het een traject is dat niet in een paar maanden klaar is.”

Duurzame Huizen Route

Van 28 oktober tot 4 november vindt de Duurzame Huizen Route plaats. Tijdens deze week krijg je de mogelijkheid om een duurzaam huis te bezoeken en maatregelen in de praktijk te bekijken bij huizen in heel Nederland. Kijk voor meer informatie op: https://duurzamehuizenroute.nl/

Op de vraag of de dames meedoen aan de nationale Duurzame Huizen Route dit jaar antwoorden ze allebei lachend: “Er is wel even genoeg in- en uitloop geweest de afgelopen tijd. Als de verbouwing klaar is gaan we genieten van hoe het geworden is, maar wie weet stellen we ons huis volgend jaar open om anderen te inspireren!”

Komt u graag in contact met het bestuur van VvE Trygvelie voor tips of andere info over duurzaamheid en hun renovatie? Mail dan naar duurzaamtrygvelie@gmail.com

Foto van duurzame Huizenroute Hammerskjoldlaan