Bijeenkomst lokale alliantie: Wanneer heeft u het goed geregeld?

Op dinsdag 26 september organiseerde de lokale alliantie Financieel Veilig Ouder Worden een bijeenkomst voor inwoners en professionals. Tijdens de bijeenkomst werd voorlichting gegeven over wat inwoners kunnen regelen om zo lang mogelijk de regie te houden over hun leven en welke hulp zij kunnen inschakelen als ze het niet meer zelf kunnen.

Wethouder Larissa Bentvelzen (Sociaal Domein) opende de bijeenkomst met een warm welkom aan iedereen. Ze benadrukte het belang van voorlichting geven over financieel misbruik en was enthousiast over de grote opkomst: “Naast dat we als alliantie voor de tweede keer bij elkaar zijn om te praten over hoe we als zorgprofessionals en maatschappelijke partners omgaan met dit onderwerp, zie ik iedereen die hier vandaag aanwezig is als een extra ambassadeur. Als iemand die ook in zijn of haar omgeving mensen bewust maakt over dit onderwerp door er over te praten. Zo werken we aan meer bewustzijn in de hele Rijswijkse samenleving.”

Presentatie

Tijdens de presentatie gingen Monique Gelderblom (Cretio) en Farah Beraghoil (Caminada Notarissen) in op het verschil tussen een bankmachtiging, een notariële volmacht, een levenstestament en een testament. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en verschillende casussen lieten zij de aanwezigen nadenken over hun eigen situatie of die van hun naasten.

De presentatie begon met een aantal stellingen, waarvan de aanwezigen konden aangeven of het waar of niet waar was. Het gesprek kwam daardoor al gauw op gang. Tussendoor werden veel vragen gesteld, zowel om de informatie te verduidelijken of om een kort advies te vragen over een persoonlijke situatie. Na afloop gaven de aanwezigen aan dat het heel fijn was om deze informatie te krijgen en na te denken over wat je allemaal kunt regelen voor later.

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld die voorkomt onder personen van 65 jaar en ouder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen ooit te maken krijgt met een vorm van ouderenmishandeling. Financieel misbruik valt onder ouderenmishandeling en is het ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld, goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand anders.

Veel ouderen schamen zich om te erkennen dat iemand die zij vertrouwen misbruik maakt van hun afhankelijkheid. De schaamte kan zo groot zijn dat ze er liever niet over praten. Daardoor blijft financieel misbruik vaak onopgemerkt. Op die manier kan het misbruik lang doorgaan.

Lokale Alliantie

De lokale alliantie is een netwerk van private en publieke partijen die hun kennis en expertise van financieel misbruik van ouderen delen om het misbruik te kunnen signaleren, aanpakken en voorkomen. Binnen een lokale alliantie ontstaan zogenoemde ‘korte lijnen’, waarbij de diverse disciplines elkaar leren kennen en gezamenlijk optrekken.

Naast de gemeente Rijswijk nemen onder meer de volgende partijen deel aan de lokale alliantie: GGD Haaglanden, Rabobank, Veilig Thuis, Cretio, Gezondheidscentrum Het Kruispunt en Welzijn Rijswijk.

 

Foto's