Begroting 2024: Positief saldo, maar uitdagingen voor financiële gezondheid

Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag de programmabegroting aan de gemeenteraad aangeboden. De begroting sluit met een positief saldo van 2 miljoen euro voor de jaren 2024 en 2025. Ondanks een positief saldo, waarschuwt de gemeente voor aanhoudende financiële uitdagingen in de komende jaren.

De begroting benadrukt een aantal onzekerheden, waaronder de grondexploitatie van RijswijkBuiten, de toenemende uitgaven voor jeugdzorg, en de onzekere financiële verhouding met het Rijk. Deze factoren vragen om een zorgvuldig financieel beheer en meer oplettendheid.

Rijswijk groeit

Ondanks deze uitdagingen blijft de gemeente Rijswijk fors investeren in de groei van de stad en het welzijn van haar inwoners. Wethouder Financiën Werner van Damme: “Rijswijk groeit en staat op het punt om haar 60.000e inwoner te verwelkomen, een mijlpaal om trots op te zijn. Om deze gezonde groei te ondersteunen en de stad leefbaar te houden, zijn investeringen in gebiedsontwikkeling, de energietransitie en veiligheid nodig. We hebben afgelopen jaar mooie plannen gemaakt en focussen ons nu op de uitvoering daarvan.”

Deze investeringen omvatten onder andere de ontwikkeling van een gevarieerd woningaanbod, ondersteuning bij het verduurzamen van woningen, groen in de openbare ruimte, verkeersveiligheid, hulp bij armoede en schulden, het begeleiden van inwoners naar werk en het voorkomen van jeugdcriminaliteit.

Belastingen en lokale lasten

Van Damme constateert dat de hoge inflatie ook de gemeente raakt: “De lokale lasten stijgen, dit komt met name door de kostenstijging van de afvalverwerker. Het college stelt een eerlijkere verdeling van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing voor. Eenpersoonshuishoudens betalen daarbij relatief minder en meerpersoonshuishoudens relatief meer. Ook de tarieven voor bewonersvergunningen parkeren stijgen. Deze worden aangepast aan het gemiddelde tarief in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).”

Onzekere financiële verhouding met het Rijk

De voortdurende onzekerheid rondom de financiële verhouding met het Rijk heeft een negatieve invloed op de begroting voor de komende jaren. Vanaf 2026 laat de begroting een tekort zien. Vanaf dat jaar krijgen gemeenten minder geld uit het gemeentefonds van het Rijk. De discussie tussen Rijk en gemeenten over de financiële verhouding is nog niet afgerond en zal waarschijnlijk voortduren met de naderende landelijke verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet. 

Van Damme: “Het is zeer ongebruikelijk dat de meerjarenbegroting niet sluitend is, maar dit is conform het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hiermee zorgen we ervoor dat we niet nu al voorzieningen hoeven weg te bezuinigen, maar ik ben wel erg bezorgd over de bezuinigen van het Rijk.”

Gezonde Groei

Wethouder Van Damme: “Ondanks de uitdagingen die voor ons liggen, zijn we vastberaden om te blijven investeren in de stad en haar inwoners. We zullen alle zeilen bijzetten en, indien nodig, maatregelen voorstellen om de financiële gezondheid te waarborgen. We richten ons op de uitvoering van bestaande plannen en ambities, en tonen ons verantwoordelijk om de financiën op orde te houden voor een gezonde groei.”

Op dinsdag 7 november is er een gemeenteraadsvergadering over de begroting. Dit debat begint om 15.00 uur. De vergadering is openbaar, zowel fysiek bij te wonen als digitaal te volgen.