Steenlegging Rijswijkse verzetsstrijder

Op vrijdag 15 september is er een struikelsteen gelegd in Rijswijk. Op struikelstenen staan de namen van de slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Nederland zijn er al meer dan 10.000 van deze stenen gelegd.

De steen die vrijdag in Rijswijk is gelegd, is de eerste struikelsteen in Rijswijk met daarop de naam van een verzetsstrijder, de Rijswijkse Nicolaas Hendrik van der Schaft. Het verzet van Nicolaas van der Schaft bestond uit het verzorgen van radio-uitzendingen, iets wat verboden was tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De steen is gelegd aan de Da Costalaan 53 in Rijswijk, het ouderlijk huis van Nicolaas. Hij was 22 jaar oud toen hij in maart 1945 op de Waalsdorpervlakte werd doodgeschoten. Door middel van de struikelsteen wordt hij herdacht door iedereen die even stilstaat bij het zien van de steen. 

Burgemeester Huri Sahin: “Ik zou het waardevol vinden als we ons blijven inzetten om álle slachtoffers met een struikelsteen te herdenken. Ik vind het belangrijk dat zij zo geëerd worden. Iedereen die heeft geleden onder het nationaalsocialisme verdient dat.”

huri sahin steenlegging
Burgemeester Huri Sahin bij de steenlegging aan de Da Costalaan.