Start groot onderhoud bomen

Op 2 januari 2024 start in Rijswijk het groot onderhoud van de bomen. Bij dit onderhoud verwijderen we bomen die ziek, dood of van slechte kwaliteit zijn. Het gaat hierbij om totaal 373 bomen. De gekapte bomen vervangen we zo veel mogelijk door nieuwe exemplaren. De verwachting is het onderhoud rond april 2024 af te ronden, een en ander afhankelijk van de weersomstandigheden.

In totaal beheert de gemeente Rijswijk ongeveer 35.000 bomen, langs straten, in parkjes en plantsoenen. Groot onderhoud van de bomen is nodig om ze gezond en veilig te houden. Onder andere de essentaksterfte en de kastanjebloedingsziekte zorgen voor een groot aantal zieke bomen. Deze zijn zo ernstig aangetast dat ze niet meer herstellen. Daarnaast gaan er diverse bomen dood. 

Planning werkzaamheden

Op 2 januari 2024 starten de aannemers Weijtmans, Den Boer en VDBH met de werkzaamheden. Eerst kappen zij de bomen, waarna de wortels worden verwijderd. Vervolgens wordt een nieuwe groeiplaats voor een nieuwe boom gemaakt. Tot slot planten ze de nieuwe bomen. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zijn de aannemers afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vorst of veel regen is werken niet mogelijk. 

Nieuwe bomen

De gekapte bomen vervangen we zoveel mogelijk door nieuwe exemplaren. Deze vervanging lukt helaas niet altijd. Soms wordt een straat binnen een paar jaar helemaal opnieuw ingericht en dan krijgen nieuwe bomen geen kans om te groeien. In dergelijke situaties wachten we met herplant. Of er is sprake van te veel kabels en leidingen in de ondergrond om een boom te planten. In dat geval zoeken we een alternatieve locatie voor een nieuwe boom.

Kapvergunning

Er is geen kapvergunning nodig voor het verwijderen van zieke en dode bomen, bomen met een stamdiameter kleiner dan 15 centimeter en bomen in de park- en bosgebieden. Dit betekent dat we voor 66 bomen wel een kapvergunning hebben moeten aanvragen. Deze vergunning is verleend. Op onderstaande kaart ziet u een overzicht van alle bomen. Via deze link gaat u naar de interactieve variant van de kaart.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kapvergunning rijswijk kaart
Overzichtskaart met bomen die we meenemen tijdens het groot onderhoud.

Belang van bomen

Bomen zijn belangrijk voor Rijswijk. Onze bomen verbinden de parken en ecologische gebieden aan elkaar en vormen daarmee de groene aders in de wijken. Ze maken de straten gezelliger en zorgen voor verkoeling. Bomen zijn goed voor de gezondheid van mens en dier. We zijn dan ook trots op onze bomen en doen er alles aan om ze goed te verzorgen en ze gezond en veilig te houden.

Vragen?

Heeft u vragen over bomen? Mail dan naar boombeheer@rijswijk.nl