Herdenking bij monument aan het Haantje op 7 oktober

Op zaterdag 7 oktober om 18:30 uur herdenken we bij het oorlogsmonument aan het Haantje de slachtoffers die op die datum in 1944 werden gefusilleerd op de spoorwegovergang. We nodigen iedereen uit om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

Burgemeester Huri Sahin zal een toespraak houden en een krans bij het monument leggen. Bien Clay vertelt het verhaal van haar oom Frans Britzel, een van de tien gefusilleerde mannen. De muziek wordt verzorgd door Muziekvereniging Forum Hadriani. 

Een trompettist blaast om ongeveer 18.50 uur het Taptoe signaal waarna wij 1 minuut stil zijn, gevolgd door het Wilhelmus en een kranslegging. Belangstellenden kunnen dan kransen of bloemen neerleggen en er is gelegenheid om langs het monument te lopen.

Oorsprong monument

De tien slachtoffers werden doodgeschoten als wraak voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. Dit waren Haagse verzetsmensen die een week daarvoor waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.

Het oorlogsmonument staat aan het Haantje ter hoogte van nummer 20.