Haagweg voorzien van nieuwe bomen

De gemeente Rijswijk is de afgelopen maanden druk bezig met het planten van bomen, 750 stuks in totaal. Deze nieuwe bomen staan verspreid door de hele stad en zijn vervanging voor bomen die vanwege ziekte of onveiligheid weggehaald zijn. In februari zijn we gestart met het planten van nieuwe bomen, eind maart planten we de laatsten van dit plantseizoen.

Haagweg

Aan de Haagweg heeft wethouder Mark Wit vorige week geholpen met plantwerkzaamheden. Hier zijn in totaal 16 nieuwe bomen geplant, van de soort Robinia. De oudere exemplaren waren helaas niet gezond meer. Er is voor een forse plantmaat gekozen, om zo aan te sluiten bij de bestaande bomen. Daarnaast is de haag voorzien van nieuwe grond en is dode haagbeplanting vervangen door nieuwe.

Foto van bomen planten op de Haagweg

Gietrand

De oplettende kijker heeft vast de groene kunststofrand om de boomstam opgemerkt. Wat is dit en waarom plaatsen we die? We noemen dit een gietrand. Iedere nieuwe boom krijgt er eentje. Een nieuw geplante boom geven we nog zo’n drie jaar lang water om de boom een goede start te geven. De gietrand zorgt ervoor dat het water rond de stam blijft en het bij de wortels terecht komt.

foto van gietrand

Maatwerk

In principe worden alle uitgevallen straatbomen vervangen, tenzij dit echt niet lukt vanwege kabels en leidingen in de ondergrond. In de grote groengebieden vervangen we niet alle verwijderde bomen. Op bepaalde plekken laten we open plekken ontstaan, omdat deze waardevoller kunnen zijn voor de natuur. Een jonge boom in een bomenlaan met volwassen bomen, heeft namelijk ruimte, licht en voldoende water nodig om goed te kunnen groeien.

 

Foto van nieuwe bomen