Energieambassadeurs hielpen 1550 Rijswijkers met energie besparen

Tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen, advies geven over zuinig stoken en goed ventileren: de energieambassadeurs van Just For You hebben de afgelopen maanden 1550 woningen met lage energielabels onder handen genomen. Ze werden op pad gestuurd door gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes om te voorkomen dat Rijswijkers in de problemen komen door de hoge energiekosten.

Nu de kachel voorlopig uitstaat, kwamen de betrokken partijen bij elkaar om met elkaar de ervaringen en leerpunten te bespreken. En alvast vooruit te blikken. Want hoewel de gemeente, Rijswijk Wonen en Vidomes veel positieve reacties op de actie krijgen, zijn er nog volop huishoudens die kampen met een hoge energierekening.

Positieve reacties

De energieambassadeurs zijn aan de slag gegaan in de wijken Te Werve Oost, het Havenkwartier, de Muziekbuurt en de Ministerbuurt. Daar hebben ze bij 1550 huishoudens praktische tips gegeven om hun energieverbruik te verlagen. Ook brachten ze gratis kleine energiebesparende materialen aan, zoals ledlampen en raamfolie.

Wethouder Mark Wit (Energietransitie) is blij dat er al zo veel bewoners geholpen zijn: ,,Samen met de woningcorporaties en de energieambassadeurs hebben we veel huishoudens geholpen die het op dit moment hard nodig hebben. De energieambassadeurs zijn van grote toegevoegde waarde in het verduurzamen van woningen. De komende tijd zullen zij nog 350 woningen bezoeken, maar we kijken ook hoe we de energieambassadeurs daarna kunnen blijven inzetten.”

Concreet helpen

De woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes zetten de komende tijd ook verder in op het verduurzamen van hun woningen. Dit zijn grote, intensieve projecten die een goede planning vereisen.

Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen): ,,We maken grote haast met het plaatsen van dubbel glas en goede isolatie, maar dat kost tijd. Waar we kunnen plaatsen we PV-panelen. Ook dat kost tijd. Daarom is het zo fijn dat we de energieambassadeurs meteen de wijk in konden sturen en zo onze huurders concreet konden helpen met energie besparen. Nanda Naber, programmamanager duurzaamheid bij Vidomes: vult aan: ,,We zien dat huurders het nodig hebben. En ze trekken hiervoor niet altijd zelf aan de bel.”

Hoe verder?

Ook al is het nu lente en is de zomer een heerlijk vooruitzicht, de herfst en winter volgen. Er zullen ook komende winter nog slecht geïsoleerde woningen zijn in Rijswijk. Daarom verkennen gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes nu alvast hoe de energieambassadeurs in de toekomst kunnen worden ingezet.