Energieadvies aan huis

Algemeen

De komende jaren schakelt Rijswijk over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen. Dit doen we stap voor stap én samen. De eerste belangrijke stap: onze huizen beter isoleren en meer energie besparen. Wilt u uw woning beter isoleren om meer energie te besparen, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Wij helpen u hier graag bij op weg. 

Omschrijving

Woningeigenaren waarvan de WOZ-waarde lager is dan € 435.000,00 (NHG-grens vanaf 1 januari 2024) kunnen gratis energieadvies aanvragen. U kunt een afspraak maken met een onafhankelijk energieadviseur voor een advies aan huis. Dit energieadvies aan huis is bedoeld voor eigenaren-bewoners van een eengezinswoning in Rijswijk. Woont u in een VvE? Dan kunt u in aanmerking komen voor een QuickScan. In 2024 zijn er 90 energieadviezen beschikbaar. Dus wacht niet te lang met aanvragen!  

Aanvragen

 1. Vraag het advies aan via aanvraagformulier in. Houd uw DigiD gegevens bij de hand om in te loggen.
 2. Gemeente Rijswijk ontvangt en controleert uw aanvraag.
 3. U ontvangt een brief van de gemeente Rijswijk waarin staat of uw aanvraag is goedgekeurd.
 4. Als uw aanvraag is goedgekeurd, kunt u een afspraak maken met een energieadviseur van het Regionaal Energie Loket via Gratis Advies aan Huis | Regionaal Energieloket.
 5. De energieadviseur van het Regionaal Energieloket (REL) komt bij u thuis en onderzoekt de mogelijke isolatiemaatregelen.
 6. Na het bezoek geeft de energieadviseur u een advies met een overzicht van de mogelijkheden en een globale inschatting van de kosten. U ontvangt een vrijblijvende eerste offerte. LET OP: De prijs in deze eerste offerte is een inschatting. Deze prijs kan 10% van de definitieve prijs afwijken.
 7. De energieadviseur neemt telefonisch contact met u op om de offerte door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. U zit nergens aan vast u beslist zelf of u de maatregelen uit het advies wilt laten uitvoeren.
 8. Gaat u akkoord met de offerte? Dan komt de installateur bij u langs om te zien wat er moet gebeuren en om een definitieve prijsberekening te maken. Deze mag 10% hoger of lager uitvallen dan de eerste schatting.
 9. Gaat u akkoord met de definitieve kosten? Dan kunnen de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd.

Voorwaarden

 • U bent eigenaar van de (grondgebonden) eengezinswoning .
 • De WOZ-waarde van de woning is lager of gelijk aan € 435.000,00 (NHG-grens vanaf 1 januari 2023).
 • Voor eigenaar-bewoners geldt dat de woning het hoofdverblijf moet zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat vakantiewoningen niet in aanmerking komen.   
 • De woning bevindt zich in de gemeente Rijswijk.
 • De woning heeft een woonbestemming.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 5305, 2280 HH, Rijswijk. Dit kan ook digitaal. Het digitale formulier “Bezwaarschrift indienen” vindt u op: https://www.rijswijk.nl/bezwaarschrift-indienen .

U moet hiervoor wel beschikken over DigiD.