‘Bodycam’ voor Rijswijkse handhavers

De Rijswijkse handhavers gaan voortaan met een bodycam de straat op. Een bodycam is een op de kleding geplaatste camera die beelden op kan nemen. Met de camera op hun uniform kunnen de Rijswijkse handhavers veiliger hun werk doen. Burgemeester Huri Sahin reikte gistermiddag de eerste bodycams uit.

De bodycams staan op stand-by en filmen niet constant. De handhaver kan een opname starten wanneer een onveilige of bedreigende situatie ontstaat. Als dat kan, geeft de handhaver een mondelinge waarschuwing voordat de bodycam wordt aangezet. In sommige situaties is het niet altijd mogelijk om dit vooraf te melden. De handhaver meldt het dan achteraf aan de persoon die is gefilmd. De beelden worden automatisch veilig opgeslagen en kunnen vervolgens later worden gebruikt voor aangifte of als bewijsmateriaal. Ook de politie kan om de beelden vragen voor opsporingsdoeleinden.

Eigen veiligheid

‘Ik ben er trots op dat we vandaag bodycams toevoegen aan de standaarduitrusting van onze handhavers”, zegt burgemeester Sahin. “De handhavers doen zeer waardevol werk om Rijswijk leefbaar, schoon en veilig te houden. Hun eigen veiligheid is voor mij ontzettend belangrijk, zeker ook in de aanloop naar de jaarwisseling. Ik hoop dat de bodycams de handhavers helpen bij het uitoefenen van hun werkzaamheden, van de preventieve werking die van de camera’s uitgaat tot de bewijsvoering achteraf.”

De beelden worden versleuteld opgeslagen en staan op een beveiligde server. Na 28 dagen worden de beelden automatisch gewist. Behalve als de beelden nodig zijn bij een aangifte of klacht, of als de beelden zijn verstrekt aan de politie. 

handhaving bodycams
Burgemeester Huri Sahin reikt bodycams uit aan Rijswijkse handhavers.