Bewoners Bernardflat proosten op het nieuwe jaar tijdens de Kerstafette

Op dinsdagavond 3 januari was wethouder Gijs van Malsen aanwezig bij de Kerstafette van Welzijn Rijswijk in de Bernardflat in Steenvoorde. De bewoners proostten samen op het nieuwe jaar en genoten daarna van een heerlijk buffet.

Meer dan 80 bewoners van het seniorencomplex hadden zich aangemeld voor de nieuwjaarsviering. Initiatiefnemer Sidony Lugthart is trots dat er zo veel bewoners op af kwamen, maar het is ook typerend voor de Bernardflat: “We zoeken elkaar het hele jaar door vaak op. Zo is er een wandelclub, kookclub en schilderclub. En natuurlijk onze beroemde Happy Ouwer, de maandelijkse borrel.”

Saamhorigheid

Wethouder Van Malsen is enthousiast over de saamhorigheid in het seniorencomplex: “Het is mooi om te zien dat de bewoners elkaar hier zo veel opzoeken en naar elkaar omkijken. Dat heeft een positieve impact: het brengt bewoners dichter bij elkaar en er kunnen nieuwe sociale contacten uit voortvloeien.”

Kerstafette

Het samenbrengen van bewoners is dan ook het doel van de Kerstafettes die rond de feestdagen georganiseerd worden. Maar ook de rest van het jaar besteedt de gemeente samen met Welzijn Rijswijk aandacht aan het verbinden van inwoners om de eenzaamheid in de stad tegen te gaan. Zo worden de rest van het jaar Wijkestafettes georganiseerd door heel Rijswijk. Inwoners komen dan samen voor een kopje koffie, een barbecue of een borrel.

Eenzaamheidsbestrijding

De eenzaamheid in Rijswijk is groot en speelt bij inwoners van alle leeftijden. Gevoelens van eenzaamheid kunnen een negatieve invloed hebben op het welbevinden van mensen. De gemeente pakt daarom actief de eenzaamheid in Rijswijk aan.

De kerstafettes en wijkestafettes zijn onderdeel van de eenzaamheidsbestrijding. Elkaar ontmoeten draagt bij aan eenzaamheidsvermindering. Het kan leiden tot nieuwe contacten waardoor inwoners uit een stukje isolement komen. Inwoners worden door de wijkestafettes het hele jaar door gestimuleerd om iets in hun eigen buurt te organiseren.

“Ik hoop dat alle inwoners van Rijswijk elkaar komend jaar blijven ontmoeten, elkaar vaak opzoeken en naar elkaar om blijven kijken. Zo maken we er samen een mooi 2023 van!”, aldus de wethouder.

 

Gijs van Malsen bij kerstafette Bernardflat
Gijs van Malsen bij kerstafette Bernardflat