Voorlopige uitslag Europese Parlementsverkiezing 2024

Met ruim 23,1 procent van de stemmen heeft GroenLinks / PvdA in Rijswijk de meeste stemmen gekregen tijdens de Europees Parlementsverkiezing 2024. Daarna volgen op plek 2 en 3 de PVV met 20,6 procent en VVD met 13,2 procent van de stemmen.

In Rijswijk hebben in totaal 18.454 kiezers gestemd. De opkomst in Rijswijk ligt met 43,7 procent iets onder het landelijk gemiddelde van 46, 8 procent. De opkomst in Rijswijk is dit jaar hoger dan vijf jaar geleden, toen lag de opkomst op 42,9 procent. Bekijk hier de volledige voorlopige uitslag op partij- en kandidaatniveau in Rijswijk. 

Centraal geteld

Ook dit keer zijn de stemmen in Rijswijk centraal geteld. Door centraal en openbaar te tellen kunnen we het telproces beter controleren, wat zorgt voor een betrouwbare uitkomst. Ook kunnen we het stemmentellen beter verdelen over alle vrijwilligers.

  • Na sluiting van de stembussen in Nederland op donderdag 6 juni 2024 om 21.00 uur zijn de stemmen op de partijen geteld. 
  • Vervolgens zijn alle stemmen naar het gemeentelijk stembureau in sportcentrum De Schilp gebracht. Op vrijdag 7 juni 2024 zijn hier de stemmen op de kandidaten geteld, en zijn de stemmen op de partijen nogmaals gecontroleerd. 
  • Bij andere verkiezingen zoals de tweede Kamerverkiezing of gemeenteraadsverkiezing wordt na het tellen de voorlopige uitslag bekend gemaakt. Maar bij de Europees Parlementsverkiezing 2024 kon de voorlopige uitslag pas bekend worden gemaakt zodra de stembussen in andere landen die lid zijn van de Europese Unie op zondagavond 21.00 uur gesloten waren.  

De voorlopige uitslag voor heel Nederland en de Europese Unie leest u op https://results.elections.europa.eu/nl/

Definitieve uitslag

Op woensdag 19 juni 2024 stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag van de verkiezing vast. Kijk voor meer informatie over het vaststellen van de verkiezingsuitslag op de website van de Kiesraad