Van grijs object tot kleurrijk kunstwerk

Afgelopen jaren zijn in Rijswijk verschillende transformatorstations en elektrakasten voorzien van Street Art. Vaak zijn deze objecten onaantrekkelijke elementen in de openbare ruimte. Doormiddel van een schildering of folie worden de transformatorstations en elektrakasten opgefleurd. Zo ook op de Bilderdijklaan. De Rijswijkse kunstenaar Roelof Schierbeek ging daar aan de slag. Op vrijdag 19 januari mocht hij samen met de bewoners en wethouder Mark Wit zijn kunstwerk ‘onthullen’.

Betrokken bewoners aan de Bilderdijklaan hadden op verschillende plekken in Rijswijk gezien dat transformatorstations en elektrakasten van grote grijze objecten waren omgetoverd tot kleurige kunstwerken. Initiatiefneemster Nienke Driece diende daarom een verzoek in bij de gemeente om dat ook te doen met het transformatiestation tegenover haar woning. 

Kansrijke plekken

De gemeente heeft jaarlijks budget beschikbaar om zogenoemde kansrijke plekken in de openbare ruimte te verfraaien. Kansrijke plekken zijn plekken die door middel van een kleine ingreep een opknapbeurt krijgen en daarmee bijdragen aan een aantrekkelijkere en leefbare woonomgeving. Het initiatief van de bewoners van de Bilderdijklaan sloot hier goed bij aan. 

De Rijswijkse kunstenaar Roelof Schierbeek van Mural Kings voerde de beschildering uit. Samen met de bewoners maakte hij een ontwerp waar iedereen enthousiast over was. “De bewoners wilden graag dat het transformatorstation wat meer opging in de omgeving. We hebben daarom gekozen voor een schildering van grote bladeren. Ik probeer ook altijd iets abstracts te verwerken in mijn werk zodat iedereen er zijn eigen interpretatie aan kan geven. Dat zie je hier op de achtergrond van de bladeren.” Op een steenworp afstand van deze plek is Roelof opgegroeid. Hij herinnert zich nog dat hij als jongen op zijn BMX vaak rondjes om het transformatiestation reed. “Extra leuk dus dat ik deze schildering mocht uitvoeren!”, aldus de kunstenaar.

Openingshandeling

Op 19 januari was de officiële openingshandeling. Zowel de bewoners als de gemeente zijn erg blij met het eindresultaat. Initiatiefneemster Nienke Driece, kunstenaar Roelof Schierbeek en wethouder Mark Wit knipten voor dit moment samen een lintje door om te vieren dat het kunstwerk af is. 

Wethouder Mark Wit: “Ik ben heel blij dat de bewoners met het initiatief gekomen zijn en dat Roelof er dit kunstwerk van gemaakt heeft. Zoals hij al aangaf, wil hij graag dat mensen er hun eigen interpretatie aan kunnen geven. Omdat kunst in de openbare ruimte voor iedereen zichtbaar is, kan iedereen ervan genieten. Het nodigt je uit om na te denken over de betekenis en interpretatie van het kunstwerk en stimuleert gesprekken hierover. Ook biedt kunst in de openbare ruimte mensen de mogelijkheid om verschillende artistieke expressies en stijlen te ervaren. En het fleurt de buurt ook erg op natuurlijk. Iedereen zal het met me eens zijn dat dit er een stuk leuker en mooier uitziet dan een grijs object.”

Foto's