Terugblik herdenkingen Adopteer een Monument

In aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei hebben twee Rijswijkse basisscholen in de afgelopen weken twee herdenkingen georganiseerd. Dit deden zij in het kader van het project ‘Adopteer een Monument’. De groepen 8 van de Godfried Bomansschool en de groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma organiseerden ook dit jaar weer een herdenking bij hun geadopteerde monument of oorlogsgraf.

Adopteer een Monument

‘Adopteer een Monument’ is een project dat al vanaf 1985 bestaat. Het was een initiatief van Stichting Februari 1941, maar het is sinds 2004 ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit project gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door te leren over ‘hun’ monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren, raken leerlingen betrokken bij de oorlogsgeschiedenis van hun eigen omgeving. 

Godfried Bomansschool

Op woensdag 17 april was de herdenking van de groepen 8 van de Godfried Bomansschool bij het grafmonument op de Oude Begraafplaats. Daar liggen 29 Rijswijkse oorlogsslachtoffers begraven. Een aantal leerlingen opende de bijeenkomst en heette iedereen van harte welkom. Daarna werden er zelfgemaakte gedichten voorgelezen over oorlog, vrede en vrijheid. In hun gedichten stonden de kinderen stil bij hoe bijzonder het is dat wij vrij zijn en hoe oneerlijk het is dat niet iedereen vrij was en is. Samen met burgemeester Huri Sahin legden de leerlingen bloemen en een krans. Ook werd er twee minuten stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. De trompettist van Forum Hadriani zorgde voor het taptoesignaal. 

De burgemeester hield vervolgens een toespraak over het belang van herdenken en het blijven vertellen van de verhalen. Daarom vertelde ze het persoonlijke verhaal van Nicolaas (Nico) van der Kruk, een van de soldaten die is gesneuveld bij de Slag om Ypenburg. Hij ligt bij het grafmonument begraven en zijn naam staat op de gedenkmuur. Nico was het enige kind van zijn ouders, die tot aan hun dood de herdenkingen in Rijswijk hebben bezocht. Ook de achterneef van Nico, de heer Piet van der Kruk, kwam tot een aantal jaren geleden naar de herdenking hier bij het monument. ‘Het is door hem dat ik dit verhaal vandaag zo uitgebreid kan vertellen, want hij heeft dit opgeschreven en online toegankelijk gemaakt. Het is door hem dat we Nico kunnen blijven herdenken,’ zo sprak de burgemeester.  

‘t Prisma

Op 24 april was de herdenking van de groepen 7 en 8 van basisschool ’t Prisma bij het oorlogsmonument in Park Hofrust, bij het ‘Monument voor de Gevallenen’. De directeur van de school trad op als ceremoniemeester van de herdenking. De kinderen lazen gedichten voor die ze zelf hadden geschreven, over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over oorlog en vrede vandaag de dag. De leerlingen legden ook bij deze herdenking samen met de burgemeester een bloemstuk. De school legde eveneens bloemen en de meester van groep 8 deelde een persoonlijk verhaal over zijn oma die de bombardementen op Den Haag in de eerste meidagen van 1940 heeft meegemaakt. Als laatste werd er twee minuten stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

De burgemeester vertelde in haar toespraak over de betekenis van het monument, dat bestaat uit een gedenkzuil en een gedenkmuur met daarop de namen van Rijswijkse oorlogsslachtoffers. Ook bij deze herdenking haalde de burgemeester een persoonlijk verhaal van een Rijswijker aan. Wilhelmus Meere, doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte omdat hij in het verzet zat. Zijn naam staat op het oorlogsmonument. De burgemeester ontving een e-mail van zijn zoon over dit persoonlijke verhaal. ‘Meneer Meere zei in zijn e-mail dat hij jullie, de leerlingen van ’t Prisma, dankbaar is voor het adopteren van dit monument. Hij vindt het een belangrijke herinnering aan de mensen die hun leven gaven, zodat wij vrij kunnen leven. Dat zijn waardevolle woorden, waar ik mij volledig bij aansluit,’ aldus de burgemeester.

Terugblik herdenkingen Adopteer een Monument