Redhead Technology: Duurzaam ondernemen is dé toekomst

Rijswijk schakelt de komende jaren over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen. Dit doen we stap voor stap én samen. Ook samen met onze ondernemers. Duurzaam ondernemen is dé toekomst: niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de business. Hoe gaat ondernemend Rijswijk hier mee om?

Raymond Roodbol is directeur van Redhead Technology. Een IT bedrijf dat actief is op het snijvlak van innovatie, duurzaamheid en technologie. Verduurzamen was voor hem een logische stap. Raymond: ,,We hebben twee bedrijfspanden in de Plaspoelpolder. Onze hoofdvestiging zit op de Verrijn Stuartlaan. Omdat we een plek zochten om onze slimme producten aan de klant te laten zien, is House of  Future aan de Frijdastraat er later bij gekomen. Hier werken we ook samen met andere ondernemers aan duurzame en innovatieve producten.”

 

Van een F-label naar een A-label

Gezien het karakter van House of  Future was het niet meer dan logisch om hier een duurzaam pand van te maken. Op het moment van aankoop was het een anti-kraak pand met een F-label. Inmiddels heeft Raymond hier een A-label van weten te maken: ,,De verbouwing bood veel kansen om meteen te verduurzamen. We hebben de gevels geïsoleerd, HR +++ glas geplaatst en gekozen voor een mechanische ventilatie in plaats van een airco- systeem. Op het dak hebben we zonnepanelen geplaatst om zoveel mogelijk onze eigen energie op te wekken. Zo zie je maar dat je ook met niet hele ingrijpende maatregelen al veel kunt bereiken.”

Ook het kantoor aan de Verrijn Stuartlaan is verduurzaamd. Dit pand heeft nu een B-label. Raymond: ,,Hier hebben we nog geen A-label van kunnen maken omdat de vorige eigenaar hier een airco had geïnstalleerd. Maar voor een jaren ’80 pand  is dit natuurlijk nog steeds erg goed en we voldoen aan de eis om per januari 2023 minimaal Label C te hebben.”

Gratis geld

Omdat Raymond ook bestuurslid is van de BBR wil hij andere ondernemers graag enthousiasmeren om ook te gaan verduurzamen. Zijn belangrijkste tip? Investeer in zonnepanelen, want die verdienen zich snel terug: ,, Als ondernemer wil je geld verdienen en zonnepanelen is een van de makkelijkste manieren om dat te doen. Je doet een investering, die doet op korte termijn misschien even pijn in je portemonnee, maar vervolgens verdien je het terug: gratis geld als je het mij vraagt! Waarom zou je dit niet doen? En nu de gasprijzen zo aan het stijgen zijn, is een warmtepomp inmiddels ook een slimme investering waar je gratis geld mee kunt gaan verdienen.”

Kosteloze verduurzamingsscans voor bedrijfspanden

Voor veel ondernemers is het verduurzamen nog een hele stap, merkt Raymond in de praktijk. Vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen of aan welke wet- en regelgeving ze precies moeten voldoen. ,,Ondernemers willen met hun core business bezig zijn, verduurzaming ligt vaak niet binnen hun focus. Vanuit de BBR en de gemeente willen we ondernemers daarom zoveel mogelijk op weg helpen. We bieden nu een kosteloze verduurzamingsscan voor bedrijfspanden aan. Deze scan analyseert de bestaande situatie en neemt je huidige energieverbruik en inkoopniveau onder de loep. Resultaat? Een overzicht waarin je kunt aflezen wat een bepaalde verduurzamingsslag je oplevert, hoe lang de terugverdientijd is en welk effect het op je energielabel heeft. Je zult zien dat verduurzamen ook echt goed is voor je business!”

Raymond Roodbol is directeur van Redhead Technology
Raymond Roodbol is directeur van Redhead Technology