Nieuwe Kinderrechtenambassadeurs voor Rijswijk

Rijswijk heeft nieuwe Kinderrechtenambassadeurs. Gisteravond zijn de veertien nieuwe Kinderrechtenambassadeurs geïnstalleerd voor een periode van één jaar. Burgemeester Huri Sahin en wethouder Armand van de Laar (Participatie) verrichten deze plechtige handeling in de raadszaal van het Huis van de stad. De Kinderrechtenambassadeurs zetten zich tot december 2024 in om de ideeën en wensen van kinderen zichtbaar te maken en waar mogelijk te realiseren. Dit is het achtste jaar dat de Kinderrechtenambassadeurs actief zijn in Rijswijk.

Kinderrechtenambassadeurs

Veertien kinderen uit groep 7 van veertien verschillende basisscholen in Rijswijk zijn benoemd als de nieuwe Kinderrechtenambassadeurs. De jonge ambassadeurs gaan het gemeentebestuur van Rijswijk gevraagd en ongevraagd adviseren over allerlei verschillende onderwerpen. Zij vertegenwoordigen daarbij hun Rijswijkse leeftijdsgenoten. En leren tegelijkertijd hoe ze kunnen samenwerken, debatteren en hoe de gemeente en de gemeenteraad in z’n werk gaat.

De Kinderrechtenambassadeurs komen elke maand bij elkaar op het stadhuis en gaan dan onder begeleiding van de kinderrechtencoach Mike van der Kraan in gesprek over wat ieder kind nodig heeft om veilig en gezond op te groeien. Denk aan kinderrechten, natuur, sport- en speelvoorzieningen, milieu en armoede. Eén van de activiteiten van de kinderrechtenambassadeurs is het kindervragenuur met de gemeenteraad en wethouder(s). 

Kinderen leren er veel van

De gemeente Rijswijk geeft kinderen en jongeren invloed door kinderen en jongeren actief te laten meedenken en meedoen. “De Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs zijn inmiddels een vaste waarde geworden in onze stad,” vertelt wethouder Armand van de Laar (Participatie). “Ze geven ons serieuze adviezen vanuit het perspectief van de jeugd, maar spelen ook een actieve rol bij belangrijke momenten als de Dodenherdenking, bezoek van de Commissaris van de Koning, of prijsuitreikingen. Van ouders hoor ik dat hun kinderen tijdens het ambassadeurschap een grote ontwikkeling doormaken. Ze leren hun mening uiten, spreken in het openbaar, en krijgen er allemaal vrienden bij. En dat voor alle basisscholen en alle niveaus”, besluit de wethouder.

De veertien deelnemende basisscholen zijn de Montessorischool Parkwijk, CBS Melodie, Steenvoordeschool, Mariaschool, Godfriedbomanssschool, Prins Mauritsschool, Kronenburghschool, OBS Nicolaas Beets, Wethouder Brederodeschool, KC Buitenrijck, De Piramide, SBO Rebohothschool, Elsenburgschool en Het Kristal.

Wil je in contact komen met de kinderrechtenambassadeurs? Of heb je een vraag of een tip voor de Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs? Stuur dan een e-mail naar kinderrechtencoach@rijswijk.nl.

KRA