Kinderrechtenambassadeurs in beraad

Op woensdag 7 juni werd de raadszaal van het stadhuis voor een dag overgenomen door de kinderrechtenambassadeurs. De middag stond in het teken van een debatspel waarin een echte raadsvergadering werd nagebootst. De jonge ambassadeurs leerden hoe een raadsvergadering in zijn werk gaat. Ze leerden te debatteren, argumenteren en samen te werken. Zoals in de ‘echte’ raadsvergaderingen werd het voorstel bevraagd, verdedigd en er werd gestemd.

Fictief raadsvoorstel Vliegerdam


Er lag een fictief raadsvoorstel van de gemeente Vliegerdam klaar waar de kinderen allerlei vragen over stelden. De kinderen wilden bijvoorbeeld meer weten over de voorzieningen voor de jeugd in Vliegerdam. Fractie Geel, Avin Say, wilde graag een jeugdgym organiseren, ook voor kinderen die niet op een sport zitten. Fractie Paars zou graag voor een binnenzwembad gaan, omdat de kinderen dan geen last hebben van het weer. Fractie Grijs, Rozanne Keus, stemde ook voor een zwembad. Kunnen daar ook watersporten komen? was haar vraag.

Een heleboel vragen waar wethouder Van de Laar antwoord op gaf: “We hebben een miljoen over. We moeten iets verzinnen waar iedereen iets aan heeft. Alleen iets dat in de zomer leuk is of heel het jaar? Voor welke leeftijden? We hebben het over een waterpark, openluchtbioscoop en de jeugdgym. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de winter met een waterpark? Een groot deel van het park zal dan gesloten zijn, een klein deel is overkapt. En we moeten goed kijken naar het type stoelen bij een buitenbioscoop, als deze ook in de regen staan.”

Kindervragenuur


Na het debatspel in het kindervragenuur stelden de kinderen de belangrijkste vraag aan de aanwezige ‘echte’ raadsleden van Rijswijk: Wat wil je bereiken voor de gemeente Rijswijk? Een aantal gaf een heel helder antwoord: “Ik wil al jaren een jeugdraad in Rijswijk”. Andere raadsleden sloten daarbij aan. “Gelijke kansen voor alle kinderen. En dat iedereen onderdeel is van de Rijswijkse samenleving. Respect voor elkaar hebben in een veilig en groen Rijswijk”.

De allerlaatste vraag werd door ambassadeur Nova op den Akker gesteld: hoe vaak hebben jullie als raadsleden het over de kinderen in Rijswijk? Meerdere raadsleden beaamden dat dat veel te weinig gebeurt. “We zouden niet alleen over jullie willen praten, maar ook graag meer met jullie. Daarom omarmen we het idee van de jeugdraad. Schroom niet om ons allemaal aan te spreken op zaken, mail of bel ons”, aldus verschillende raadsleden.

Vakjury en prijzen


Tijdens het debatspel was er ook een vakjury aanwezig die observeerde hoe de jonge ambassadeurs het debat voerden. Aan het eind werden er drie prijzen uitgereikt: een voor beste debater, een voor het beste argument en een aanmoedigingsprijs “Op naar de Top”. Raadslid Aya Aknouch won de aanmoedigingsprijs Op naar de Top. De prijs voor het beste argument was voor ambassadeur Nova op den Akker. Burgemeester Sahin: “Je had het beste argument, want dat beïnvloedde hoe er werd gedebatteerd.” Louis Diallo won de prijs voor beste debater. “Je stelde scherpe vragen. En je bespeelde eigenlijk de raad. Dat is een vaardigheid die niet iedereen heeft. Ik hoop dat je later ook hele goede debatten zal voeren en wellicht wel de wens hebt om de politiek in te gaan”, aldus Huri Sahin. 

Rol kinderrechtenambassadeurs


De kinderrechtenambassadeurs geven het college gevraagd en ongevraagd advies over allerlei onderwerpen. Op deze manier maken de kinderrechtenambassadeurs ook hun wensen kenbaar. Op het stadhuis komen zij elke maand bij elkaar om met elkaar te bespreken wat kinderen nodig hebben om veilig en gezond op te groeien in Rijswijk. De gemeente vindt het advies van de kinderen erg belangrijk en wil kinderen en jongeren mee laten denken en beslissen. “Ik vind het hartstikke leuk en waardevol om te zien hoe de jonge ambassadeurs hun stem hebben laten horen. Ook hoe ze op een positieve manier met elkaar samengewerkt hebben. De invulling van zo’n middag leert hen meer over democratie, burgerschap en gemeenschapszin. En het geeft ons als bestuur en raad nog meer inzicht hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken bij het maken van beleid”, vult wethouder Van de Laar aan.

Het debatspel en vragenuur zijn opgenomen en terug te kijken op de facebookpagina van de gemeente Rijswijk: https://www.facebook.com/gemeente.rijswijk

Mike van der Kraan
Foto is gemaakt door Coach Kinderrechtenambassadeurs Mike van der Kraan