Huiselijk geweld: het gebeurt vaker dan je denkt

Landelijk is huiselijk geweld een groot probleem. Dit probleem doet zich ook in Rijswijk veel voor. Zeven leden van de gemeenteraad zijn samen met burgemeester Huri Sahin en wethouder Larissa Bentvelzen een tijdelijke werkgroep begonnen om huiselijk geweld sneller beter aan te pakken.

Elke dag één melding

In de eerste helft van 2023 werden er in Rijswijk 290 meldingen gemaakt van huiselijk geweld. Dit komt neer op minimaal één melding per dag. Omdat huiselijk geweld vaak achter de voordeur plaatsvindt, kan het zijn dat het nog vaker voorkomt. Vooral vrouwen en kinderen worden slachtoffer van huiselijk geweld, maar het kan iedereen overkomen. Vorig jaar overleden twee vrouwen in Rijswijk door de gevolgen van huiselijk geweld. 

Tijdelijke werkgroep huiselijk geweld 

Om dit probleem aan te pakken, is de werkgroep huiselijk geweld ontstaan. In september 2023 bracht de werkgroep alle partijen die zich bezighouden met huiselijk geweld in gemeente Rijswijk samen. Het delen van kennis en ervaringen stond deze avond centraal.  De gemeente, Veilig Thuis, huisartsen, scholen, de politie en politiek waren aanwezig. Ook deelde een ervaringsdeskundige openhartig over haar ervaring met huiselijk geweld. Dit zorgde voor mooie gesprekken over wat er in Rijswijk verbeterd kan worden op het gebied van huiselijk geweld. Niet alleen de zorgen, maar ook de kansen werden in kaart gebracht. 

De praatplaat die het gesprek op gang gaat brengen

De gesprekken die deze avond plaatsvonden zijn vastgelegd op een praatplaat. Deze praatplaat zal de komende maanden door Rijswijk ‘reizen’: van de bibliotheek en het stadhuis, tot consultatiebureau en wijkcentra. De werkgroep hoopt dat deze praatplaat mensen stimuleert om meer over het onderwerp te praten. Na de bijeenkomst was het namelijk erg duidelijk dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan.   

Melden van huiselijk geweld

Heeft u te maken met huiselijk geweld? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u zelf hulp zoekt of als u zich zorgen maakt over iemand anders. Of u nu vermoedens heeft of het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. 

Bel 24/7 gratis naar 0800 2000. Of chat op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur met één van de medewerkers van Veilig Thuis via de website van Veilig Thuis Haaglanden

Is er acuut gevaar? Neem dan contact op met de politie door te bellen naar noodnummer 112. 

de raadswerkgroep Huiselijk Geweld met de praatplaat over huiselijk geweld
De raadswerkgroep Huiselijk Geweld met de praatplaat. Staand vlnr: Irene Jansen-Dirkx, Lara Oude Alink, Rens Veerman, Anthony Zoghbi en Alice Prenger. Zittend vlnr: Wil van Nunen, Elze Woudstra, Larissa Bentvelzen en Huri Sahin.