Hofstede

Status: Lopend

Midden in de landgoederenzone Rijswijk ligt het voormalige sauna-bowlingcomplex en tennispark Hofstede. Na vele jaren leegstaand en vervallen terrein, wordt aan dit stuk grond in de landgoederenzone een nieuwe invulling gegeven. Deze invulling bestaat uit een deel natuurontwikkeling, landschapsbeleving, recreatie en woningbouw. Met de verandering verbetert de kwaliteit van het landschap en de recreatieve mogelijkheden op deze locatie.

Wonen op het landgoed

Er worden in totaal 39 woningen gerealiseerd door NU Projectontwikkeling. Het plan bevat meerdere twee-onder-een kapwoningen, appartementen, enkele rijwoningen en woningen in de vorm van een boerderij-ensemble. Door een opvallend hoofdgebouw in een open landschap sluit het goed aan op de karakteristiek van de landgoederenzone. Het landhuis krijgt een royale voorruimte met een grote waterpartij, zoals het vroeger ook soms gedaan werd.

 

Plattegrond planvorming project Hofstede

Buitenruimte

Naast de herinrichting van de natuur in het gebied zal ook een openbaar park worden gerealiseerd. De buitenruimte op Buitenplaats Hofstede wordt voorzien van wandelpaden, bruggen en vijver die de boventoon voeren. Het groen sluit aan bij het cultuurhistorische landschap van vroeger, met een statige oprijlaan en buitenplaatsbos. 

In de nieuwe situatie zal het deel aan de noordzijde van ‘t Julialaantje gemeenschappelijk worden middels een Parkvereniging en openbaar toegankelijk blijven.  

Het deel ten zuiden van ‘t Julialaantje zal onderdeel worden van het publieke domein en zal vallen in het beheergebied van de gemeente Rijswijk. Hier sluit het groen meer aan bij de karakteristieke landschapselementen van het oorspronkelijke weidegebied. Ook komt er een speelplek in het bos van natuurlijke materialen, waar kinderen vooral kunnen ontdekken en spelen in de natuur. In de openbare ruimte aan de westkant van het plangebied ten zuiden van ‘t Julialaantje is ook nog een bosstrook opgenomen. 

Bekijk het beeldkwaliteitsplan om een idee te krijgen bij materialen voor natuur, soorten water en oeverbeschoeiingen, meubilair en verlichting, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

  • Bouw nieuwbouwproject Buitenplaats Hofstede Rijswijk van start

    De bouw van nieuwbouwproject Buitenplaats Hofstede gaat van start. Zaterdag 7 oktober gaven wethouder Armand van de Laar (Stadsontwikkeling) en Michel Zaadhof, algemeen directeur NU Projectontwikkeling, het officiële startsein voor de realisatie van het project.

Officiële stukken

Kijk op rijswijk.bestuurlijkeinformatie.nl voor de laatste informatie over dit project aan de raad.

Meer informatie

Meer informatie over de planvorming van project Hofstede kunt u vinden op Samen.Rijswijk.nl. Daarnaast kunt u meer informatie over de woningen vinden op www.buitenplaatshofstede.nl/.

Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar ruimtelijkeplannen@rijswijk.nl. Richt uw email aan Monique de Hoog.