Gratis reizen met de HTM

Algemeen

Krijgt u AOW en heeft u een Ooievaarspas? Dan kunt u een reisproduct aanvragen waarmee u gratis reist met de HTM. U heeft hiervoor wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Voorwaarden

Wilt u gratis reizen met de HTM? Dan gelden de volgende voorwaarden:

  1. U woont in Rijswijk;
  2. U heeft een Ooievaarspas;
  3. U krijgt AOW en
  4. U heeft een persoonlijke OV-chipkaart op naam.

Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart?

U kunt een persoonlijke OV-chipkaart kopen via www.ov-chipkaart.nl/persoonlijke-ov-chipkaart-aanvragen. Een OV-chipkaart kost eenmalig € 7,50 en is vijf jaar geldig. Kijk hieronder voor een stappenplan dat u helpt bij het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart.

Heeft u nog geen Ooievaarspas?

Komt u wel in aanmerking voor deze regeling, maar heeft u nog geen Ooievaarspas? Dan ontvangt u vanzelf bericht van de gemeente.

Stappenplan OV-chipkaart aanvragen
Stappenplan OV-chipkaart aanvragen

Het aanvragen van het gratis reizen

Het aanvragen van het gratis reizen

Het aanvragen van het gratis reizen gaat via het Serviceteam Geldzaken van het Financieel Servicepunt Rijswijk (FSP). Dit doet u door een e-mail te sturen naar serviceteam@rijswijk.nl. Vermeld in uw mail:

  1. Uw naam en achternaam;
  2. Uw geboortedatum en
  3. Uw adres.

Ook hebben wij een foto nodig van de voorkant en achterkant van uw OV-chipkaart. Zorg ervoor dat uw kaartnummer en de datum tot wanneer uw OV-chipkaart geldig is, goed zichtbaar zijn.

Voorbeeld OV Chipkaart
Voorbeeld OV Chipkaart

Na uw aanvraag

Nadat u uw aanvraag heeft ingediend, ontvangt u een brief van de HTM. In deze brief staat meer informatie over het ophalen van uw reisproduct. Na het ophalen van uw reisproduct, kunt u gratis reizen met de HTM.

Klik hier om alle buslijnen en tramlijnen van de HTM te bekijken: https://www.htm.nl/reizen/kaart. Let op: het gratis reizen kan niet bij andere vervoerders, zoals bijvoorbeeld de NS. 

Hulp bij uw aanvraag

Het Serviceteam Geldzaken kan u helpen bij uw aanvraag. Bijvoorbeeld door samen met u een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen. Of door te helpen met het aanleveren van de juiste informatie.

De spreekuren van het Serviceteam Geldzaken zijn op maandag en donderdag van 09.00 tot 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. De hulp is altijd gratis.

Bezoekadres Serviceteam Geldzaken

Wijkcentrum Stervoorde
Dr. H.J. van Mooklaan 1
2286 BA Rijswijk

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik recht om gratis te reizen met de HTM?

U heeft recht op het gratis OV-product wanneer u AOW-gerechtigd bent en beschikt over een Ooievaarspas.

Wat heb ik nodig om gratis te kunnen reizen met de HTM?

U moet aan de voorwaarden voldoen. Dat betekent dat u AOW-gerechtigd moet zijn in het bezit moet zijn van een Ooievaarspas. Daarnaast heeft u een persoonlijke OV-chipkaart met daarop het gratis reizen product van de HTM. Het is dus niet mogelijk om met uw Ooievaarspas te reizen!

Wanneer kan ik gratis reizen met de HTM aanvragen?

U krijgt een brief van de gemeente wanneer u recht heeft op het gratis reizen met de HTM. Zodra u deze brief heeft ontvangen, kunt u het gratis reizen met de HTM aanvragen.

Wij versturen de brieven in twee fasen. De eerste groep ontvangt in de week van 3 juli 2023 een brief van de gemeente. De tweede groep ontvangt in de week van 10 juli 2023 een brief van de gemeente. 

Hoe kan ik het gratis reizen met de HTM aanvragen?

U ontvangt een brief van de gemeente. Hierin staat beschreven hoe u het gratis reizen met de HTM kunt aanvragen.

Waar kan ik terecht voor vragen of ondersteuning bij het aanvraagproces?

U kunt terecht bij het Serviceteam Geldzaken. De spreekuren van het Serviceteam Geldzaken zijn op maandag en donderdag van 09.00 tot 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. De hulp is altijd gratis. 

Bezoekadres Serviceteam Geldzaken 
Wijkcentrum Stervoorde 
Dr. H.J. van Mooklaan 1 
2286 BA Rijswijk

Wat als ik wel recht heb op het gratis OV-product, maar nog geen brief heb ontvangen?

Heeft u op maandag 17 juli nog geen brief ontvangen van de gemeente? Dan kan dit komen omdat u niet aan de voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld omdat u geen Ooievaarspas heeft.

Denkt u dat u recht heeft op het gratis reizen met de HTM, maar heeft u geen brief ontvangen? Neem dan contact op met het Serviceteam Geldzaken. Dit kan door een spreekuur bij te wonen, een e-mail te sturen naar serviceteam@rijswijk.nl of door te bellen naar 14 070.  

Wanneer mag ik gratis reizen?

Is uw aanvraag verwerkt en afgerond? Dan mag u iedere dag gratis reizen met de HTM. Ook op feestdagen. U mag met alle HTM-trams, RandstadRail-lijnen en bussen van HTMbuzz in de gemeente Den Haag.

Waar mag ik gratis reizen?

U mag gratis reizen met alle trams en bussen van de HTM. Deze rijden tussen Den Haag, Voorburg, Wateringen, Delft en Rijswijk.

Mag ik ook gratis reizen met de trein?

Nee, u kunt niet gratis reizen met de trein. U kunt wel een korting krijgen op uw treinabonnement als u ouder bent dan 65 jaar. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de NS.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Serviceteam Geldzaken. Dit kan door een mail te sturen naar serviceteam@rijswijk.nl of door te bellen naar 14070.