Erkenning en de Nederlandse nationaliteit

Algemeen

Als de vader zijn kind erkent voordat het 7 jaar is, is zijn kind automatisch Nederlander. Het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit op het moment van de erkenning. Erkent de vader het kind na het 7de levensjaar, maar voordat het kind 18 wordt? Dan moet hij met een DNA-test bewijzen dat hij de biologische vader is.

Omschrijving

De vader kan een kind erkennen als hij niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Heeft de moeder een vrouwelijke partner? Dan kan deze partner het kind erkennen als zij niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Dit kan ook als de verwekker van het kind een bekende zaaddonor is. De biologische moeder moet toestemming geven voor de erkenning. Als de biologische moeder geen Nederlandse is en de vader of vrouwelijke partner wel, kan de erkenning gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind:

  • Erkent u het kind vóór zijn zevende jaar? Het kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit.
  • Erkent u het kind na het zevende jaar? U moet binnen 1 jaar uw biologische ouderschap aantonen. Dit bewijs levert u met een DNA-onderzoek. Heeft u geen DNA-bewijs? En wilt u dat het kind toch de Nederlandse nationaliteit krijgt? Dan kunt u het kind opgeven voor de optieprocedure. U moet het kind dan minimaal 3 jaar hebben opgevoed.

Aanvragen

Om een kind te erkennen en het de Nederlandse nationaliteit te geven, heeft u nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • schriftelijke toestemming van de biologische moeder als het kind jonger is dan 16 jaar
  • schriftelijke toestemming van het kind zelf als het kind 12 jaar of ouder is
  • uitslag van het DNA-onderzoek, als het kind ouder is dan 7 jaar

Voorwaarden

Het DNA-onderzoek moet u laten doen door een laboratorium dat aan de wettelijke eisen voldoet. Let op dat u dit binnen 1 jaar na de erkenning laat doen.

Kosten

Uw kind erkennen kind kost u niets. Hou wel rekening met kosten voor een afschrift of uittreksel (dit betaalt u bij de aanvraag) en de kosten voor het DNA-onderzoek.

Contact

U erkent uw kind bij de gemeente.

Maak online een afspraak.