De scholen gaan weer beginnen!

In Rijswijk gebeurt het nog geregeld dat een automobilist een fietser aanrijdt. Nu de scholen weer beginnen, moeten alle verkeersdeelnemers extra opletten in het verkeer. Veel kinderen gaan ook voor het eerst naar de middelbare school. Dat is vaak het moment dat ze zelfstandig naar school gaan lopen of fietsen.

Weer naar school gaan is altijd een spannend moment. Met alle nieuwe indrukken is het lastig om de aandacht er 100% bij te houden en zijn ze soms wat minder alert op het verkeer. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen. De campagne ‘Wij gaan weer naar school’ attendeert weggebruikers op schoolgaande kinderen. De campagne wordt jaarlijks door de gemeente ingezet bij de start van het nieuwe schooljaar. 

"Het is belangrijk dat kinderen ontspannen en onbezorgd van en naar hun school in de buurt kunnen lopen en fietsen. September is de maand dat in Nederland de meeste scholieren door automobilisten worden aangereden. Als autorijders en de schoolgaande kinderen goed opletten en zich concentreren op het verkeer, kunnen we dit verminderen. Met de campagne hopen we dat verkeersdeelnemers meer bewust worden van hun eigen gedrag."

Armand van de Laar (Wethouder Mobiliteit)

De gemeente werkt ook aan het veiliger maken van belangrijke schoolroutes waar ouders met kinderen of jongeren zelfstandig veilig naar school kunnen fietsen. Dit gebeurt door kruisingen aan te passen, fietspaden te verbreden en auto’s te laten rijden op de hoofdverkeersroutes door Rijswijk.

Effect onderzocht

Verspreid over de stad zijn verschillende borden en posters geplaatst met de tekst “Wij gaan weer naar school”. Dit zijn posters en borden met Dick Bruna figuren en scholieren op de fiets. Ook de Rijswijkse basisscholen doen mee met spandoeken en posters. Uit onderzoekt blijkt dat de afbeeldingen effect hebben op het rijgedrag van automobilisten. Zij verlagen hun snelheid bij het zien van de afbeeldingen. 

Meedoen?

Wil jij ook aandacht vragen voor de start van het schooljaar? Doe dan mee met de campagne. Download dan deze poster, print de poster en hang deze in het raam. 

Ook ouders of verzorgers hebben een belangrijke rol in de verkeersopvoeding van kinderen. Een onderdeel daarvan is de veilige overstap van de basisschool naar de middelbare school. Jong geleerd is oud gedaan! En daarom is het belangrijk om vanaf de kleuterklas samen meters te maken op de fiets. Wat is de manier om dit aan te pakken? Lees het in de infographic hieronder.

Infohraphic: Samen meter maken
Bron: www.maakeenpuntvannul.nl