College brengt werkbezoek aan jubilerend TNO

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk heeft vorige week een werkbezoek gebracht aan de locatie van TNO in Rijswijk. TNO opende 70 jaar geleden haar medisch biologisch laboratorium in Rijswijk. Gemeente en TNO stonden tijdens het werkbezoek van afgelopen 16 april stil bij de lange relatie.

Onderzoek voor defensie

Op 29 januari 1954 opende TNO haar eerste medisch biologische laboratorium in Rijswijk, waar onderzoek werd gedaan voor defensie. In de tussentijd zijn er diverse laboratoria bijgekomen en afgegaan, echter het werk op gebied van Chemische Biologische Radiologische en Nucleaire bescherming wordt nog steeds op locatie Lange Kleiweg uitgevoerd. 

Inmiddels zit TNO op twee plekken in Rijswijk: een locatie naast het Elsenburgerbos en een locatie aan het Kessler Park op de locatie van het voormalig onderzoekscentrum van Shell. De activiteiten op de Lange Kleiweg zijn inmiddels voor een deel verhuisd naar een nieuw onderkomen in Ypenburg. Hier zal TNO op termijn vertrekken, maar in de locatie aan het Kessler Park wordt momenteel veel geïnvesteerd. Deze locatie wordt op dit moment herontwikkeld, waar na de verbouwing zo’n 150 extra mensen zullen gaan werken. 

Onderzoek naar aardwarmte

De voormalige laboratoria van Shell worden nu gebruikt voor onderzoek naar aardwarmte. Hiertoe is in 2020 het Rijswijk Center for Sustainable Geo-Energy (RCSG) opgericht. Het onderzoek richt zich op de praktische toepassing van nieuwe technieken. 

Het doel ervan is om de energietransitie te versnellen en sneller onafhankelijk te worden van fossiele grondstoffen. De aanwezigheid van deze activiteiten en de ontwikkeling van het hele gebied tot een levendige campus voor onderzoek, wonen en werken naast het station zijn een belangrijke reden voor TNO om meer bedrijfsonderdelen op deze plek te vestigen. 

Wethouder Economie Werner van Damme kijkt terug op een nuttig en inspirerend bezoek: “TNO is een zeer belangrijke speler in het onderzoek en innovatie in Nederland. Het is mooi dat we in Rijswijk daar de ruimte aan kunnen geven. Na de eerste vestiging 70 jaar geleden is het prachtig dat we met de nieuwe ontwikkeling er een nieuw hoofdstuk kunnen bijschrijven. 

TNO is namelijk een aantrekkelijke werkgever voor jong talent en partners voor andere innovatieve start- en scale-ups. Het feit dat TNO zich hier vestigt is ook een belangrijk signaal naar andere bedrijven en toont het succes van het herstructureren van de Plaspoelpolder.”