Adopteer een Monument

Herdenken is belangrijk en daarom worden er in Rijswijk jaarlijks meerdere herdenkingen georganiseerd. Ook kinderen worden hierbij betrokken. Verschillende Rijswijkse basisscholen doen mee aan het project ‘Adopteer een Monument’. In dat kader organiseren de groepen 8 van de Godfried Bomansschool en de groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma ook dit jaar weer een herdenking bij hun geadopteerde monument of oorlogsgraf.

‘Adopteer een Monument’ is een project dat al vanaf 1985 bestaat. Het was een initiatief van Stichting Februari 1941, maar het is sinds 2004 ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit project gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door te leren over ‘hun’ monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren, raken leerlingen betrokken bij de oorlogsgeschiedenis van hun eigen omgeving. 

Oorlogsgraf

Op woensdag 17 april om 11:00 uur is de herdenking van de groepen 8 van de Godfried Bomansschool. Zij hebben het oorlogsgraf op de Oude Begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan geadopteerd. Dit is een gezamenlijk graf van 29 oorlogsslachtoffers. De leerlingen van de groepen 8 hebben die ochtend een belangrijke rol, aangezien zij de herdenking zelf hebben georganiseerd. Burgemeester Huri Sahin is ook aanwezig en zal de aanwezigen toespreken. 

Monument in Park Hofrust

De groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma hebben het monument in Park Hofrust (Laan Hofrust 4) geadopteerd. De school is al 39 jaar verbonden aan het monument in Park Hofrust. Zij organiseren daar op woensdag 24 april om 11:00 uur een herdenking. De leerlingen leggen een krans en dragen gedichten voor. Ook bij deze herdenking is de burgemeester aanwezig om de aanwezigen toe te spreken. 

U bent van harte welkom bij een van deze of beide herdenkingen. Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden.