Winkeltijdenwet

Algemeen

Wilt u een avondwinkel openen? Vraag dan een ontheffing aan bij de gemeente.

Omschrijving

De gemeente stelt regels vast over de tijden waarop winkels open mogen zijn. In Rijswijk mogen supermarkten en winkels van maandag tot en met zaterdag open zijn van 6.00 tot 22.00 uur. Op zondag mogen winkels van 9.00 uur tot 20.00 uur open zijn. Op 4 mei moeten winkels altijd na 19.00 uur gesloten zijn. Wilt u als winkelier (tijdelijk) op andere tijden open zijn? Vraag dan een ontheffing aan. Het aanvragen van een ontheffing kost geld, ook wanneer uw aanvraag wordt afgewezen.

Aanvragen

om een ontheffing aan te vragen heeft u het volgende nodig:

  • uw naam, adres en contactgegevens
  • de reden van de openstelling
  • de gewenste openingstijden

Hoelang gaat het duren?

De gemeente beslist binnen 8 weken over uw aanvraag. Lukt dat niet? Dan mag de gemeente deze periode 1 keer verlengen.

Kosten

Het aanvragen van een ontheffing Winkeltijdenwet kost € 70,25. De kosten worden ook in rekening gebracht bij een afwijzing van uw aanvraag.

Bezwaar

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u de gemeente weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dat binnen 6 weken. De gemeente kijkt dan nog een keer naar uw aanvraag en neemt opnieuw een beslissing.

Bent u het daarna nog steeds niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’.

Wet- en regelgeving