Vragen over jeugd en gezin

Algemeen

Voor vragen over opgroeien, opvoeding en problemen met uw kinderen kunt u naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Heeft u extra ondersteuning nodig? Meld uw hulpvraag dan bij de gemeente.

Omschrijving

Heeft u vragen over uw kinderen? Over het opgroeien van de kinderen, de opvoeding, ziektes of hun voeding? Wellicht dat er wat problemen thuis zijn, er is ruzie of uw kind voelt zich depressief. Het Centrum Jeugd en Gezin van gemeente Rijswijk kan u hierbij helpen.

Binnen het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) vindt u consulenten van het Jeugdteam. Ook kunt hier terecht voor het Opvoedadviespunt en het consultatiebureau. Het CJG is er dus voor u voor uitleg, advies of hulp rondom uw kinderen en gezin.

U doet uw hulpvraag gemakkelijk en snel via de groene knop 'Direct regelen'. U wordt vervolgens door een consulent van het Jeugdteam uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek wordt er samen met u gekeken naar wat in uw situatie de mogelijkheden zijn. Misschien kunt ook hulp krijgen vanuit uw omgeving? Soms kan het nodig zijn dat u speciale zorg nodig heeft. Denk hierbij aan jeugd-GGZ of andere jeugdzorg.

Na het gesprek mag u een persoonlijk plan inleveren, waarin u aangeeft welke hulp u denkt nodig te hebben. Uiteindelijk beslist de consulent Jeugdteam in overleg met u als ouders/verzorgende welke zorg u krijgt.

Aanvragen

Zo doet u een hulpvraag bij de gemeente:

  • Neem contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Heeft u niemand die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen.
  • De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag ook iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, kennis, buurman of iemand van de cliëntondersteuning.
  • De gemeente bespreekt de volgende zaken met u:
    • Wat kunt u nog zelf?
    • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
    • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
  • Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Staat in het plan dat u een individuele maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan doet u een aanvraag bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen.

Voorwaarden

Zo stuurt u een hulpvraag in bij Centrum Jeugd en Gezin

  1. Neem contact op met het CJG. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Heeft u niemand die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen. Via Welzijn Rijswijk kunt u bijvoorbeeld hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner aanvragen.
  2. Het Jeugdteam neemt contact met u op voor het maken van een afspraak. Bij dit gesprek mag ook iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, kennis, buurman of iemand van de cliëntondersteuning.
  3. Het CJG bespreekt de volgende zaken met u:
    • Wat kunt u nog zelf?
    • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
    • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
  4. Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Staat in het plan dat u speciale en op maat hulp nodig heeft (individuele maatwerkvoorziening)? Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen. De consulent kan u hier meer over vertellen.

Wet- en regelgeving