Van oud herenhuis naar goed geïsoleerd huis

De komende jaren schakelt Rijswijk over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen. Dit doen we stap voor stap én samen. De eerste belangrijke stap: onze huizen beter isoleren en meer energie besparen.

Maar waar moet ik beginnen? En wat gaat dat kosten? Om u op weg te helpen, delen we de komende tijd verhalen van inwoners, VvE’s en ondernemers die hun woning, appartementencomplex of bedrijfspand al hebben verduurzaamd of daarmee bezig zijn. Zo leest u praktische tips en concrete voorbeelden waarmee u hopelijk ook aan de slag kunt. 

Oud pand

“Dat we onze woning moesten verduurzamen, dat wisten we wel”, begint inwoner Johan. In 2014 kwam hij met zijn gezin in Oud Rijswijk wonen. “We verhuisden naar een oud herenhuis dat slecht geïsoleerd was en waar veel aan moest gebeuren”, herinnert hij zich. “We hebben toen het een en ander uitgezocht, verschillende gesprekken gevoerd met adviesbureaus, en uiteindelijk veel werkzaamheden zelf uitgevoerd.” 

Nadat Johan van de gemeente een brief kreeg over de collectieve inkoopactie voor de hybride waterpomp en isolatie, nodigde hij de gemeente uit om bij hem langs te komen. Hij wilde graag laten zien dat ook in een oud pand veel mogelijk is. Tijdens het bezoek vertelde hij over de kleine én grote aanpassingen in zijn woning. “Mijn elektra verbruik is tegenwoordig nul. Alleen koken doen we nog op gas, maar ooit willen we daar ook vanaf.” 

Ramen en vloer isoleren

De eerste stap was isoleren. “We begonnen met de ramen, want daar verlies je natuurlijk veel warmte. Eerst twijfelden we tussen tripleglas en HR++, maar al snel bleek dat tripleglas niet mogelijk was, dat was te zwaar voor de kozijnen. Dus het werd HR++. Wat een verschil merkten we! En daarna was de vloer aan de beurt. Daar hebben we voor Tonzon gekozen. Heel makkelijk aan te brengen, dus dat hebben we gewoon zelf gedaan.” 

Tonzon is een isolatiemethode waarbij dichte luchtzakken onder de vloer worden gehangen. Zo kan warmte van het huis niet via de vloer het huis verlaten.  

Johan heeft nog een zak liggen en laat zien hoe het werkt. “De zakken kunnen op maat gemaakt worden, dus deze zijn precies breed genoeg om tussen twee balken te plaatsen. Ik ben zelf de kruipruimte ingekropen om ze aan de balken te bevestigen. Eerst leg je op de hele vloer plasticfolie neer, dat houdt het vocht tegen. Het folie krijg je er ook gewoon bij geleverd. En daarna kun je de zakken bevestigen aan de balken. Nou, dat voelde je ook direct!” 

Warmtepomp

“Toen de gasprijzen stegen, zijn we verder gaan kijken wat we konden doen om ons energieverbruik laag te houden. We wilden al heel lang zonnepanelen, dus daar zijn we mee begonnen nadat ons dak vervangen was”, vervolgt Johan. “En mijn broer had net een warmtepomp laten installeren, dat vond ik ook erg interessant. We twijfelden eerst tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische, maar na verschillende gesprekken met installateurs en adviesbedrijven zijn we uiteindelijk op een elektrische uitgekomen.” 

Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Dat laatste heet een hybride warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp is minder gas nodig of kan het pand helemaal van het gas af. 

Van bouwval tot goed geïsoleerd huis 

“Qua isolatie is het zo wel klaar hier in huis. Uiteindelijk hebben we echt niet heel veel gedaan. Als je begint met dubbelglas dan kom je al een heel eind. En de vloer isoleren levert ook echt heel veel op. Maar verder hebben we de muren niet eens hoeven aanpakken. Uiteindelijk willen we nog van het gas af, maar we gebruiken nu zo weinig gas, dat die investering zichzelf nog niet snel terugbetaalt.” 

Johan heeft nog een paar praktische tips die iedereen makkelijk kan uitvoeren: “Veel mensen verwarmen de hele dag door hun hele huis, dat is echt onnodig. Stop eerst met het verwarmen van de ruimtes die je overdag niet gebruikt, zoals de slaapkamers. En kijk eens naar de temperatuur van het water dat door je radiatoren stroomt, die kan makkelijk zo’n 10-20 graden omlaag, waardoor je ook al flink wat bespaart.” 

Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten en CO2-uitstoot. Johan heeft de aanvoertemperatuur teruggebracht en met een lagere cv-temperatuur geld én CO2-uitstoot bespaard.   

Wilt u ook isoleren? Vraag dan subsidie aan

Wat het precies kost om uw woning te verduurzamen, verschilt per woning. De gemeente wil zoveel mogelijk Rijswijkse inwoners helpen bij het isoleren van hun woning, ook als u de werkzaamheden (deels) zelf uitvoert. Daarom kunt u hier subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de pagina Subsidie woningisolatie voor woningeigenaren en VVEs.