Paspoort aanvragen

Algemeen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Mededeling

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Tot en met 30 september 2021 kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.

Omschrijving

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf 14 jaar. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Staat uw kind bijgeschreven in uw paspoort? Deze bijschrijving is niet meer geldig. Uw paspoort blijft gewoon geldig, dus u kunt er zelf nog wel mee reizen. Gaat u op reis met uw kind? Lees de informatie bij 'Reizen met kinderen'.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort aangevraagd? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Er is ook een Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. Wilt u weten welk reisdocument het beste bij u past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart. 

Aanvragen

U komt langs bij de Publieksbalies. Dit kan met of zonder afspraak. Wij raden u aan om een afspraak te maken. U bent dan sneller aan de beurt en hoeft niet te wachten. Komt u zonder afspraak langs? Houdt er dan rekening mee dat u mogelijk lang moet wachten.

U kunt uiterlijk een uur voor sluitingstijd binnenlopen. Zo weten we zeker dat we alle bezoekers van de publieksbalies voor sluitingstijd goed kunnen helpen.

Maandag

9.00 tot 12.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 11.00 uur binnenlopen)

Dinsdag

9.00 tot 17.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 16.00 uur binnenlopen)

Woensdag

9.00 tot 17.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 16.00 uur binnenlopen)

Donderdag

9.00 tot 20.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 19.00 uur binnenlopen) *

Vrijdag

9.00 tot 12.00 uur (zonder afspraak kunt u tot 11.00 uur binnenlopen)

 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden) mee die voldoet aan de richtlijnen 
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Aanvragen tot 18 jaar

Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig.
 Let op! Het kind moet altijd bij de aanvraag en het afhalen aanwezig zijn. Toestemmingsformulier reisdocument kind.
Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1

 • Een gezaghebbende ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag.
 • De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren.
 • De andere gezaghebbende ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar origineel en geldig identiteitsbewijs nodig.

Mogelijkheid 2
Gaat de gezaghebbende ouder(s) of voogd niet mee naar de gemeente? Dan moeten beide gezaghebbende ouder(s) of voogden schriftelijke toestemming geven.

 • Neem de schriftelijke toestemming en de originele en geldige identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Aanvragen vanaf 18 jaar

Mag zonder toestemming van de gezaghebbende ouder(s).

Vermissing/gestolen documenten

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Ook kunnen de gezaghebbende ouder(s) schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de originele en geldige identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Valse meldingen van vermissing

Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik en fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen) systeem de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik of fraude geeft de gemeente dat aan bij de politie voor nader onderzoek. De aanvraag wordt wel in behandeling genomen, maar het document wordt in afwachting van dat onderzoek niet verstrekt.

Minder administratie, betere dienstverlening

Het doel van deze aanpak is om de administratieve lastendruk te verminderen voor zowel de inwoners, politie, als de gemeente, en om nadrukkelijk het accent te leggen op het voorkomen van misbruik.

Laten bezorgen van uw reisdocument

U kunt uw paspoort of ID-kaart laten bezorgen. Dat kan alle werkdagen en ook ’s avonds en op zaterdag. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. U maakt de keuze voor het laten bezorgen bij de aanvraag van het paspoort of de ID-kaart. Deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. Voor de bezorging betaalt u bezorgkosten.

Bezorger

Het reisdocument wordt bezorgd door het bedrijf Dynasure. Voor het maken van een bezorgafspraak neemt Dynasure contact met u op, per e-mail of telefoon. 

Voor wie is bezorging niet mogelijk?

In de volgende gevallen kan uw reisdocument niet bij u bezorgd worden. U moet dan uw nieuwe reisdocument ophalen bij de gemeente als:

 • u ingeschreven staat op een briefadres;
 • uw reisdocument in vijf jaar tijd meer dan drie keer als vermist heeft opgegeven;
 • u een spoedaanvraag wilt doen;
 • u uw huidige reisdocument kwijt bent geraakt tussen de aanvraag en de bezorging;
 • uw adres in onderzoek staat bij de gemeente, dan betekent dit dat niet duidelijk is op welk adres u woont. In dit geval kunt u géén reisdocument aanvragen. U moet eerst uw inschrijving regelen voordat u een reisdocument kunt aanvragen.

Aanpak

Zo kunt u uw paspoort en/of ID-kaart laten bezorgen:

 • bij de aanvraag kiest u voor het laten bezorgen. U kunt uw keuze later niet meer wijzigen;
 • als uw paspoort of ID-kaart klaar is, krijgt u van het bedrijf Dynasure bericht dat u een bezorgafspraak kunt maken;
 • u maakt online of telefonisch een bezorgafspraak;
 • uw paspoort of ID-kaart wordt bezorgd door het bedrijf Dynasure.

Termijn

Het nieuwe reisdocument wordt bij u bezorgd binnen ongeveer vijf werkdagen na aanvraag.

Meenemen

U wordt verzocht om uw e-mailadres of telefoonnummer op te geven. Dit is nodig voor de bezorging door Dynasure en wordt alleen daarvoor gebruikt.

Contact

Voor meer informatie en/of vragen over bezorgingen en wijzigen van afspraak is Dynasure te bereiken via:

 • Telefoon: 0348 462 873 (Ma-Vrij 08:00-20:00 en Za 08:00-18:00)
 • E-mail: klantenservice@dynasure.eu

Voorwaarden

U kunt een paspoort aanvragen als u:

 • de Nederlandse nationaliteit heeft;
 • en ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP) met een woonadres in de gemeente Rijswijk. 

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert 1 van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Hoelang gaat het duren?

Na vijf werkdagen is het mogelijk om uw paspoort zonder afspraak op te halen. U haalt uw paspoort persoonlijk op. Het is niet mogelijk iemand hiervoor te machtigen. Komt u op de zesde werkdag? Dan bent u welkom vanaf 10.30 uur. Kinderen moeten altijd mee bij het afhalen.
Bekijk onze openingstijden.

Duurt vijf werkdagen te lang? Vraag dan uw paspoort aan via de spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, is het document na twee werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag. Vraagt u het paspoort na 14.00 uur aan, dan is het document na drie werkdagen klaar.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl.

Kosten

De kosten voor een paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40;
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,80;
 • eventuele bezorgkosten per reisdocument: € 18,00.

U kunt aan de balie alleen pinnen. Kunt u niet pinnen, bel dan 14 070 (optie 4).

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 57,00. Let op! Spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Tarieven 2024

Contact