Ontheffing van verkeersregels aanvragen (RVV ontheffing)
Algemeen
Wilt u ergens rijden of parkeren waar dat niet mag? Dan heeft u een ontheffing van de verkeersregels nodig. U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente.
Omschrijving
Wilt u ergens rijden, stilstaan of parkeren waar dat normaal niet mag? Dan heeft u een ontheffing nodig. Bijvoorbeeld als u met een verhuiswagen over een fietspad moet rijden om bij uw nieuwe huis te komen. Of als u voor werkzaamheden uw auto op de stoep wilt parkeren.
Uw aanvraag zal worden beoordeeld op hoe u de verkeersveiligheid waarborgt en overlast voorkomt voor de overige weggebruikers.
Let op
Een RVV-ontheffing is geen parkeervergunning waarmee u niet hoeft te betalen in gebieden met betaald parkeren. Is het voor werkzaamheden noodzakelijk te parkeren in de daarvoor bestemde parkeervakken waar betaald moet worden dan kan onder voorwaarden een parkeervergunning aangevraagd worden.
Voor meer informatie over parkeervergunningen kunt kijken op:
Parkeervergunning voor bewoners of Parkeervergunningen voor bedrijven
Aanvragen
Zo vraagt u een RVV-ontheffing aan:
- U vult het formulier in.
- U mailt dit formulier naar stadhuis@rijswijk.nl met in het onderwerp: Aanvraag RVV-ontheffing.
Voorwaarden
U kunt alleen in uitzonderlijke gevallen een ontheffing voor de verkeersregels aanvragen. Dit vanwege de veiligheid van andere weggebruikers en om overlast te voorkomen. Het uitgangspunt bij het verlenen van een RVV-ontheffing is de verkeersveiligheid van de omgeving. Economische belangen worden niet gezien als doorslaggevend voor het op uitzondering verlenen van een RVV-ontheffing.
Hoelang gaat het duren?
De gemeente beslist binnen 8 weken over uw aanvraag. Lukt dat niet? Dan mag de gemeente deze periode 1 keer verlengen.
Kosten
De legeskosten voor een RVV-ontheffing bedragen €37,05.
Bezwaar
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Ook andere mensen die ermee te maken hebben, mogen bezwaar maken. Bezwaar maken moet binnen 6 weken.
Heeft u of iemand anders bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de gemeente? Dan neemt de gemeente een nieuwe beslissing. Bent u het niet eens met die beslissing? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’. Doe dat binnen 6 weken. U kunt alleen in beroep gaan als u bezwaar heeft gemaakt.