Omgevingsplan

Algemeen

Stel, u wilt weten of u een dakkapel mag plaatsen. Hoe hoog de flats mogen zijn die verderop worden gebouwd. Of aan welke geluidsnormen u zich als ondernemer moet houden. Onder de Omgevingswet komen veel van dit soort regels op 1 plek te staan: in het Omgevingsplan Rijswijk.

In dit omgevingsplan staan regels die helpen om ontwikkelingen mogelijk te maken en tegelijkertijd onze fysieke leefomgeving te beschermen. Denk aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water, natuur en milieu.

Waarom één samenhangend omgevingsplan?

De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024. Vanaf deze datum hebben wij als gemeente één omgevingsplan voor het hele grondgebied van Rijswijk. Het omgevingsplan bestaat onder andere uit: 

  • ongeveer 70 bestemmingsplannen en beheersverordeningen
  • de Verordening afvoer hemelwater Rijswijk 2022
  • 600 regels over bouwen en milieu die het Rijk sinds 1 januari 2024 niet langer regelt

Deze bestemmingsplannen en verordeningen zijn verspreid over tientallen jaren vastgesteld. Het daardoor kan voorkomen dat een begrip niet overal dezelfde betekenis heeft. Het omgevingsplan is daarom nog niet samenhangend. 

Daarnaast staan er ook nog regels in andere gemeentelijke verordeningen. De Omgevingswet vereist dat sommige van de regels over de fysieke leefomgeving in het omgevingsplan komen te staan. Door regels bij elkaar te brengen in één samenhangend omgevingsplan worden ze uniformer/eenduidiger, overzichtelijker en beter vindbaar.

Hoe gaan we dit aanpakken?

We hebben we tot 2032 de tijd om een nieuw, samenhangend omgevingsplan te maken. Dat gaan we in stappen doen:

  1. De eerste stap is het maken van een “Basisregeling”. Deze set regels vormt de basis voor het Omgevingsplan. We vervangen direct een deel van de regels over bouwen en milieu die het Rijk sinds 1 januari niet langer regelt. Daarnaast vervangen we direct de regels uit:

    - de Verordening afvoer hemelwater Rijswijk 2022
    - het Paraplubestemmingsplan en Beheerverordening parkeren
    - het Paraplubestemmingsplan en Beheerverordening wonen
    - de Verordening Fysieke Leefomgeving
    - de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
    - het Aanwijzingsbesluit grote voertuigen
    - de Erfgoedverordening Rijswijk 2024
    - de Verordening op de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Rijswijk
    - de Verordening doelgroepen woningbouw gemeente Rijswijk

    Bekijk hier welke regels uit deze verordeningen vervangen worden en waar deze in de basisregeling van het omgevingsplan terugkomen.

    Ook vervangen we de bouwregels uit bestemmingsplannen en beheersverordeningen.

    De overige regels in de bestemmingsplannen en beheersverordeningen gelden nog steeds. De basisregeling bevat hiervoor wel al nieuwe regels maar deze gelden nog niet.

    Hier kunt de basisregeling inzien.
     

  2. Vervolgens vervangen we met die basisregeling stap voor stap de bestemmingsplannen en beheersverordeningen. Dat doen we per gebied. Dit overgangsproces duurt tot 2032. Regels en begrippen die per gebied onnodig van elkaar verschillen, trekken we hierbij gelijk. Dit betekent niet dat alle regels overal in Rijswijk gaan gelden. Regels kunnen gelden voor een specifieke locatie, voor een groter gebied of voor de hele stad.

Meedenken over basisregeling

De regels van de basisregeling gelden niet overal in Rijswijk. Een groot deel van de regels geldt zelfs nog nergens. De basisregeling bevat wat dat betreft verschillende regels. We maken onderscheid in regels die:

  • direct na de vaststelling van de basisregeling overal in Rijswijk gelden. Zoals een regel dat het nodig is om een vergunning aan te vragen om te mogen bouwen en regels waaraan deze aanvraag wordt getoetst. Maar ook een lijst van vergunningsvrije bouwwerken en regels over afmetingen waar deze vergunningsvrije bouwwerken aan moeten voldoen. Verder zijn er regels over activiteiten bij monumenten en over milieubelastende activiteiten.
  • stap voor stap de regels in bestemmingsplannen en beheersverordeningen gaan vervangen. Het gaat om regels die bepalen waar gebouwd mag worden en waar je bijvoorbeeld mag wonen. Deze regels gaan pas gelden in een gebied zodra het bestemmingsplan of beheersverordening daar vervangen wordt. Tot die tijd blijven de regels uit dat bestemmingsplan of beheersverordening gewoon gelden.

Het grootste deel van deze regels bestond voor invoering van de Omgevingswet ook al in bestemmingsplannen, verordeningen of in regels van het Rijk. Ze veranderen dus alleen van vindplaats en soms van vorm, maar hun inhoud en effect in de praktijk blijft hetzelfde. 

Wilt u meer lezen over het participatieproces? Ga dan naar Samen.Rijswijk