Net 18 jaar, voor de eerste keer stemmen

Algemeen

Donderdag 6 juni 2024 is de Europees Parlementsverkiezing 2024. Ben je net 18 geworden? Dan mag je op 6 juni voor het eerst stemmen. Echt belangrijk, want als je gaat stemmen bepaal je mee welke 31 mensen uit Nederland in het Europees Parlement komen. En wie in de Europese Unie beslissingen nemen.

Verkiezingskrant

In de Europese Unie worden beslissingen genomen over belangrijke onderwerpen. Zoals de economie en het klimaat. Wil je meer weten over hoe de Europese Unie precies werkt? Neem dan een kijkje in de Verkiezingskrant in duidelijke taal van Prodemos.

Hoe bepaal je op wie je gaat stemmen?

Bekijk de plannen van politieke partijen op hun website of hun pagina op Facebook of Instagram. Volg het nieuws. Of praat met je vrienden, ouders of familie over wat je belangrijk vindt, en wat niet. En heb je vragen? Dan kun je deze altijd stellen aan de politieke partijen. Ook kun je een stemwijzer invullen.

Hoe werkt stemmen?

Heel simpel. Je hebt een stempas ontvangen via de post. Neem die samen met jouw identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort, identiteitskaart of geldig verblijfsdocument) mee naar het stembureau. Daar krijg je een stembiljet. Hierop mag je één vakje rood maken van de kandidaat waar je op wilt stemmen. De kandidatenlijst met de personen waaruit je kunt kiezen ontvang je uiterlijk vrijdag 31 mei 2024 via de post. 

Waar en wanneer kun je stemmen?

Je kunt op donderdag 6 juni 2024 van 7.30 tot 21.00 uur stemmen. Kijk op de pagina Verkiezingen of www.waarismijnstemlokaal.nl voor een stembureau bij jou in de buurt. Op je stempas staat welk stembureau dichtbij is.

Kun je zelf niet stemmen?

Geen probleem, vraag dan iemand anders om voor jou te stemmen. Dat heet machtigen. Diegene brengt dan jouw stem tegelijk uit met zijn/haar eigen stem. Kijk op de achterkant van je stempas of op de pagina Verkiezingen hoe dat werkt. Goed om te weten: als je moet werken, is jouw werkgever op de verkiezingsdag verplicht om je een moment pauze te geven zodat jij kunt stemmen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar verkiezingen@rijswijk.nl, bel naar telefoonnummer 14 070 (optie 4) of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram. Meer informatie over de verkiezingen vind je ook op www.elkestemtelt.nl en de pagina Verkiezingen.