Medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op medische zorg. Hiervoor hebben zij alleen een Burgerservicenummer (BSN) nodig.

Huisarts en specialistische zorg

Voor gezondheidsklachten moet u altijd eerst naar de huisarts. De huisarts kan voor u een tolk regelen. Voor specialistische zorg kan de huisarts u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een ziekenhuis. 

Uw recht op zorg is niet afhankelijk van uw verblijfplaats. Het maakt niet uit of u wordt opgevangen in een gemeentelijke opvanglocatie of in een gastgezin. U hebt alleen uw BSN nodig om een huisarts te bezoeken. De zorgverlener kan de zorgkosten declareren via de RMO en het CAK .

Bij acute nood (zoals een hartfalen of andere spoedeisende zaken) moet u altijd het alarmnummer 112 bellen.

Psychosociale zorg en trauma’s

Bij psychosociale zorg en trauma’s is het handig om langs te gaan bij de huisarts. De huisarts verwijst patiënten door naar een psycholoog. Daarnaast helpt Empatia om patiënten in contact te brengen met psychologen die Oekraïens spreken. Empatia is er specifiek voor Oekraïense vluchtelingen en hun mentale gezondheid.

Tandarts

Diensten van de tandarts worden voor Oekraïense vluchtelingen deels vergoed. Onder de achttien jaar wordt reguliere tandzorg voor patiënten vergoed. Boven de achttien jaar wordt noodhulp tot € 250,- vergoed. Onzeker of uw tandzorg wordt vergoed? Check het hier.

Corona

Alle vluchtelingen vanuit Oekraïne kunnen zich tegen COVID-19 laten vaccineren. U kunt hiervoor gebruikmaken van inloopspreekuren of een afspraak maken bij de GGD. Kijk voor meer informatie op de website Mijn vraag over corona

Bent u op zoek naar richtlijnen en draaiboeken over COVID-19-vaccinatie? Kijk dan op de website van het RIVM. Het is vooral belangrijk om kwetsbare personen te motiveren voor (herhaal)vaccinaties.