Hulp voor Oekraïne

Algemeen

Als gevolg van de Russische inval in de Oekraïne zij er miljoenen Oekraïners gevlucht naar andere veilige landen. De gemeente Rijswijk vangt een aantal Oekraïense vluchtelingen op in de gemeentelijke opvang, hiervoor worden hotelkamers beschikbaar gesteld. Ook worden er Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij particulieren.

Onderdak

Zoekt u opvang en bent u niet ingeschreven in Rijswijk of de regio Haaglanden? Kijk dan voor meer informatie op de website van RefugeeHelp

Onder de regio Haaglanden vallen de gemeentes Delft, Den Haag, Leidschendam- Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.

Wat nog meer regelen?

Naast het aanmelden en inschrijven bij de gemeente zijn er meer zaken die geregeld moeten worden. Bekijk waar dit om gaat:

doorverwijzing

Kunt u de informatie die u zoekt niet vinden of heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar naar oekraine@rijswijk.nl.

Oekraïense vluchtelingen helpen

U wilt iets doen voor (Oekraïense) vluchtelingen, maar waar start u en wat past bij u? Er zijn al veel plekken waar u terecht kunt, we zetten het voor u op een rij:

 1. VluchtelingenWelzijn
  Welzijn Rijswijk begeleidt statushouders/nieuwkomers die gekoppeld zijn en gehuisvest worden in gemeente Rijswijk. De begeleiding bestaat o.a. uit het wegwijs maken in de gemeente, het opstarten van de voorzieningen, hulp bij het uitleggen van brieven en bij vragen over werk en inkomen of bij schuldenproblematiek. Er is in Rijswijk vooral veel behoefte aan vrijwilligers. Neem contact op met Jacinta Jansing, coördinator Vluchtelingenbegeleiding Welzijn Rijswijk. Via telefoon (070) 757 92 00 of per mail vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl.
   
 2. Nederlandvoorvluchtelingen.nl
  Het Rode Kruis, Leger des Heils en Vluchtelingenwerk hebben het platform gelanceerd. Dit wordt een verzamelwebsite van alle persoonlijke acties en de plek waar u en Oekraïners actuele informatie kunnen vinden.
   
 3. Hulplijn Rode Kruis
  Het Rode Kruis geeft psychosociale ondersteuning aan vluchtelingen in het Oekraïens, Russisch en Engels via de WhatsApp-hulplijn: 06-48 15 80 53. Ook als gasthuishouden een kunt u terecht bij de speciale Oekraïne Informatielijn: 070-44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur).